Nasipi kod Siska izdržali noć, oko Karlovca normalizacija

Vodeni val stigao je u Sisak i tu će se na svom vrhuncu zadržati 24 sata. Nasipi zasad izdržavaju golemu količinu vode.

Iako je vodostaj Kupe u opadanju, stručnjaci Hrvatskih voda tvrde kako za naselja u sisačkom Pokuplju sada najveću opasnost predstavljaju zaobalne vode, koje su i nadalje u porastu. To se posebno odnosi na sisačka prigradska naselja Žabno, Staro Pračno i Stara Drenčina.

Nakon što se večeras i osobno uvjerila na povećanu opasnost, sisačko-moslavačka županica Marina Lorvić Merzel je od ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje Jadrana Perinića i ministra obrane Ante Kotromanovića zatražila da pripadnici Hrvatske vojske ostanu na terenu još 48 sati. Kako bi poplavljena područja bila što dostupnija, također su zatražena i dva amfibijska vozila.

U najugroženijim naseljima, Letovaniću i Starom Brodu, borba s vodenom stihijom se nastavlja, kaže načelnik općine Lekenik Ivica Perović.

Grad Zagreb je kao pomoć za stanovništvo Lekenika, ugroženo poplavama, sinoć poslao cisternu pitke vode. Odluku o pomoći Lekeniku donio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Cisterna je u vlasništvu Zagrebačkog holdinga, podružnice Vodoopskrba i odvodnja, a bit će na raspolaganju općini Lekenik dok se stanje s opskrbom pitke vode na tom području ne normalizira.

Budući da je županijska cesta što od Žažine vodi do ugroženih naselja još uvijek pod vodom, opskrba stanovnika vodom, kruhom i drugim namirnicama organizirana je kamionima koji se probijaju kroz vodu, a do kuća opkoljenih vodom i čamcima.

Zahvaljujući angažiranju još 300 pripadnika Hrvatske vojske, koji su prošle noći uspjeli učvrstiti nekoliko kilometara nasipa kod Žabna, Starog Pračna i Stare Drenčine, nije došlo do probijanja nasipa.

Naša je ekipa poplavljena područja snimila iz zraka. Pogledajte u videoprilogu.

Vojnike i druge branitelje danas su obišli načelnik Glavnog stožera HV-a general Drago Lovrić i sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček. Oni su izrazili zadovoljstvo organizacijom i vrlo dobrom koordinacijom svih službi uključenih u zaštitu ljudi i imovine. Prilikom odlaska s ugroženog područja, Lovrić je najavio da je u pričuvi još tisuću vojnika i mehanizacija, koji se u slučaju potrebe mogu odmah angažirati.

Budući da su obrambeni nasipi već raskvašeni, postoji sve veća opasnost od od njihova probijanja. Zbog toga je županijski Stožer za zaštitu i spašavanje angažirao ronioce Ronilačkog kluba Sisak, koji će sutra uz raskvašene nasipe polagati zaštitne folije.

Ni najstariji mještani poplavljenih područja Sisačko-moslavačke županije ne pamte ovakav vodeni val. Cijela su sela odsječena od svijeta, rijeka Kupa poplavila je stotine kuća.


U Karlovcu ukinute izvanredne mjere obrane od poplave
Za Karlovac su ukinute izvanredne mjere obrane od poplave te su zamijenjene redovitima jer vodostaj rijeka pada, doznaje se Županijskom centru 112 u Karlovcu.

U protekla 24 sata karlovački ŽC 112 primio je više od 400 poziva građana za pomoć zbog poplave u proteklih nekoliko danas. Još nije poznat broj poplavljenih kuća i procjena štete na karlovačkom području, jer se tek prikupljaju prijave građana, a rok je do idućeg petka. No jedno je sigurno - šteta će biti višemilijunska.

Glasnogovornica Grada Karlovca Ana Župančić Hini je izjavila da građani i danas i sutra, iako je vikend, mogu doći u gradsku upravu gdje ih čekaju službenici s obrascima za prijavu štete. Takav je postupak za naknadu štete u sklopu proglašenog stanja elementarne nepogode za Grad Karlovac, dodala je.

Vodostaj Kupe u Karlovcu jutros u 9 sati iznosio je 736 centimetara, a Korane 731 cm. Vodostaji opadaju te su oko devedeset centimetara niži nego kada su bili na vrhuncu, prije dva dana.

Osamdesetak vatrogasaca na poplavljenom području građanima i dalje pomaže ispumpavanjem vode iz stambenog prostora. Spasioci i dalje prevoze ljude  liječnicima ili na posao te dovoze hranu i pitku vodu, posebno u selima nizvodno od Karlovca, koja teritorijalno također pripadaju u Grad Karlovac.

Teškoće u cestovnom prometu traju i dalje. Od 20,55 sati promet je normaliziran na državnoj cesti D6 u mjestu Okić (između Tušilovića i Vojnića), nakon izvlačenja teretnog vozila. Zbog vode na kolniku, zatvorena je dionica državne ceste D36 Sisak-Popovača (kod šume Brezovica). Državna cesta D307 na dionici Gornja Stubica-Marija Bistrica u mjestu Banšćica, zbog djelomičnog ulegnuća ceste, do daljnjega je zatvorena za sav promet.

Na više lokalnih cesta koje je prekrila voda prekinut je promet

Slike poplava iz zraka našeg novinara Ivice Grudičeka pogledajte u galeriji.