Zima nije "fora"!?

Ljubitelji zimskih uvjeta, ne samo relativno niske temperature, nego i snijega, u ovome bi tjednu trebali biti zadovoljni. Barem malo. Neki i više!?

Ponedjeljak, utorak...

Nakon jučerašnje, ponegdje još i jutrošnje mjestimične kiše na Jadranu, te slaba snijega u unutrašnjosti, danas slijedi razvedravanje. Sutra pak, nakon osjetno hladnijeg jutra od današnjega, mjestimice i maglovitog - novo naoblačenje, osobito u drugom dijelu dana i oborine, i to uglavnom na Jadranu, gdje će padati kiša, te područjima uz njega, gdje će biti i kiše i snijega.

Srijeda – petak: ponegdje obilne oborine!?

Ostvare li se današnje prognoze, za što postoji prilično velika vjerojatnost, sredinom će tjedna na Jadranu biti kiše, često i u obliku izraženijih pljuskova praćenih grmljavinom, a u većini unutrašnjosti snijega, koji će stvarati snježni pokrivač. U gorju do petka ujutro, možda i prije, i deblji od 50 cm, a i u mnogim nizinama, ponajprije zapadne Hrvatske, mogao bi stvarati poteškoće u prometu, osobito u četvrtak i petak. Pritom će na južnom dijelu Jadrana biti juga, gdjegod i jakog pa i olujnog, a na sjevernom dijelu podjednako jake, mjestimice i jače bure, koja će snježne pahulje donositi i na otoke.

Naravno, za podrobnije i pouzdanije prognoze valja pričekati utorak i srijedu, kada će prognostičari Odjela za vremenske analize i prognoze DHMZ-a (www.meteo.hr) vjerojatno upozoravati i na vjetar, i na moguću veliku visinu snježnog pokrivača sredinom tjedna, između ostaloga i na stranicama MeteoAlarm sustava (www.meteoalarm.eu), a i na medijskim platformama HRT-a, gdje se danas  mogu pratiti upozorenja za pomorce, prognostičara Pomorskog meteorološkog centra DHMZ-a (http://radio.hrt.hr/emisija/vremenska-prognoza/904/ http://teletekst.hrt.hr/?str=456-01).

Ponovno hladna jutraPremda već za sutra postoje upozorenja, posebice za kopnenu Hrvatsku, za relativno nisku temperaturu zraka, ona će jamačno biti još češća i izraženija potkraj ovoga tjedna i početkom sljedećega, kada dođe do razvedravanja i dodatnog noćnog ohlađivanja u područjima sa snježnim pokrivačem.

A koliko je gdje jučer i danas bilo i je hladno/toplo, možete pogledati na stranicama HRT teleteksta (http://teletekst.hrt.hr/?str=453-01), gdje postoje i mnogobrojne visine snijega http://teletekst.hrt.hr/?str=458-01, koje su jutros u 7 sati izmjerili vrijedni motritelji DHMZ-a.

Siječanj

Zahvaljujući njima danas će kolege klimatolozi početi pripremati klimatološki izvještaj za siječanj, koji će se uskoro pojaviti na stranicama DHMZ-a (http://klima.hr/ocjene_arhiva.php). Odstupanje srednje siječanjske temperature zraka od višegodišnjeg prosjeka iz razdoblja 1961-1990. godina moglo se već vidjeti u jučerašnjoj emisiji Vrijeme (http://www.hrt.hr/vrijeme-i-promet/vremenska-prognoza-222015), nakon Dnevnika 2 na HTV1, a uskoro će se saznati i kako to, unatoč vrijednostima uglavnom od 2 do čak 4,4°C, u većini Hrvatske nije bio ekstremno topao siječanj, nego „samo“ „vrlo topao“ i „topao“, u Dalmaciji, gdje su odstupanja bila oko 1°C, čak ponegdje i „normalan“.

Klimatološka ocjena ukupne mjesečne količine oborine vjerojatno će zaslužiti većinsku ocjenu „normalno“, ponegdje i „kišno“, slično kao i u prosincu.

Siječanj, 2/3 zime...

Dakle, po odstupanjima srednje mjesečne temperature zraka, i u prosincu i u siječnju, za dosadašnji dio zime ne može se reći kako je bio hladan. Štoviše, ponegdje je među najtoplijima u povijesti mjerenja, u većini mjesta od sredine prošloga stoljeća, a na postaji Zagreb Maksimir, primjerice, na popisu najtoplijih dijeli 3. mjesto s istim razdobljem zime 1974/75. Toplije je bilo samo 2000/01 i posebice 2006/07.

Na postaji Zagreb Grič, gdje podaci postoje od prosinca 1861. godine – dosadašnji dio zime, prema srednjoj temperaturi zraka prosinca i siječnja, 8. je na listi najtoplijih u povijesti. Hoće li tako i dalje?

Veljača?

Prognoze za ovogodišnju veljaču bile su, i još uvijek jesu – ne dovoljno pouzdane. Dugoročne su najprije, još prije pet, šest mjeseci, davale srednju mjesečnu temperaturu zraka veljače oko prosječne, zatim malo višu od nje, pa opet prosječnu, i to sve uz ne osobito veliku vjerojatnost ostvarivanja. Prema najnovijim prognozama za sljedeća četiri tjedna, u veljači će se potrošiti još dosta energenata. No, nije isključeno da se njezina poznata „prevrtljivost“ na neki način prenese i u izračune kompjutorskih modela atmosfere, pa na kraju veljača ipak bude relativno topla. A osim računala, mnogi se kod prognoza vole pouzdati i u ponašanje biljnog i posebice životinjskog svijeta.

Phil!U SAD-u se, primjerice, danas očekuje pojavljivanje legendarnog svisca Punxsutawney Phila, koji će, odnosno njegovi „sugovornici“, objaviti „prognozu“ za sljedećih 6 tjedana. Premda bi ona trebala vrijediti samo za SAD, neki će je vjerojatno pokušati primijeniti i na druge dijelove svijeta, gdje se također desetljećima, pa i stoljećima prati ponašanje životinja, ali ne na tako medijski jak način.

I mi „konja“ za trku imamo!Bolje rečeno – ne konja, nego neke druge životinje. Umjesto svisca, u Hrvatskoj su od davnina poznatiji „prognostičari vremena“ mušice, jazavci, medvjedi, pa i slavuje. Evo i zašto:

„Ako na Svijećnicu lete mušice, poslije ćeš nositi rukavice.“„Ako na Svijećnicu zlo je vrijeme,


tada jazavac iz jame izljeze van jer se ne boji više zime;


ako sunce grije


još veće zima nastupljuje.“„Na Svečnicu medved ide z luknje glet:


Če je vuni lepo, se još globle zakopa.“„Koliko dana prije Svijećnice slavuj poje,


Toliko poslije mukne, jer studen nastupi.“

Iz knjige „Pučko vremenoslovlje“ mr. sc. Milana Sijerkovića.

Takve „prognoze“ zgodno je pratiti, kao i one koje povezuju vrijeme po danima od blagdana sv. Lucije do Božića, ili od Božića do blagdana sv. Tri kralja, s prosječnim vremenom svakog mjeseca u godini. No, prosudite sami postoji li više koristi u svakodnevnom životu od takvih predviđanja vremena ili od znanstveno utemeljenih prognoza meteorologa DHMZ-a, koje možete pratiti na medijskim platformama HRT-a - gdje sve i kada, možete vidjeti na http://www.hrt.hr/meteoroloske-informacije/.

Današnje emisije Vrijeme na HTV1 i HTV4 priprema mr. sc. Dragoslav Dragojlović.

I da, ako nekome još nije jasan naslov – ne odnosi se na ne sviđanje sa zimskim uvjetima, nego na onu staru izreku iz pučkog vremenoslovlja, povezanu s današnjim blagdanom Svijećnice, u nekim hrvatskim krajevima znanom i kao „Kandelora“. „Kandelora – zima fora“. E pa nije baš. Možda i zato što danas nije sasvim sunčano, a ni odviše toplo?!

Uostalom, da se Kandelori ne treba mnogo vjerovati znao je još i sveti Blaž, koji je, prema pučkom vjerojavanju nadopunio izreku: „Kandelora, zima fora, za njom gre Sveti Blaž i govori da je laž...“

Dubrovnik sutra!

A kad smo kod svetoga Blaža, ili Vlahe, za one koji će sutra biti u Dubrovniku i okolici – prijepodne će još vrijeme vrlo vjerojatno biti relativno povoljno, iako uz jutro hladnije od današnjega. Oko podneva toplije nego danas, te još barem djelomice sunčano. U nastavku dana slijedi promjena – već u rano poslijepodne naoblačenje, jačanje juga, te znatan porast vjerojatnosti za kišu...