Održimo mozak zdravim

Bez mozga ne možemo ništa. Bilo za pokretanje tijela ili obavljanje intelektualnih zadataka. Zato ga trebamo vježbati i održavati - još bolje i više nego tijelo. Da ostane zdrav i vitalan. O tomu koliko je važan govoriti će se cijeli ovaj tjedan diljem Hrvatske, jer danas započinje Tjedan mozga 2015. (od 16.-22. ožujka) u nas 14. put.

Kako bi održali mozak zdravim, važno je izbjegavati rutinu, jer rutina ne aktivira rad mozga. Zato kada idete na posao nemojte uvijek ići istim putem, odaberite neki hobi tako da mozak dobije neku zanimaciju, čitajte, plešite uz muziku, igrajte šah, bavite se enigmatikom - rješavajte križaljke, sastavljajte Rubikovu kocku, rješavajte sudoku.

Koristite nedominantnu ruku kod svakodnevnih radnji - ako ste dešnjak sa lijevom rukom - perite zube, češljajte se, pišite, koristite "miš", tipkajte brojeve telefona. Okrenite sat naopako. Stojite na jednoj nozi dok perete suđe, češljate se i slično.

Naučite brojeve telefona (krenite sa četiri tjedno od osoba koje često zovete, pa povećavajte), datume i godine rođenja (rođendane). Ne zaboravite da je pozitivan stav najvažniji! Imajmo povjerenja u snage, u mogućnost rješavanja bilo kakvih radnih, emocionalnih, društvenih ili drugih problema. Tajna uspjeha naših akcija i čitavog našeg života je baš u našem stavu, ako je on pozitivan, pun povjerenja, entuzijazma i volje - onda će i naš život biti takav. Idealan moto za mozak bi trebao glasiti - misli, jedi i kreći se.

O vježbama za mozak i zdravoj prehrani u emisiji 'Dobro jutro, Hrvatska!' govorile su magistrica kineziologije Ivančica Vadjon i nutricionistica Mirela Marić. Razgovor pogledajte u videoprilogu!