Želite uzgajati gljiva - možete i kod kuće

Gljivoljupci jedva čekaju da zatopli da krenu u šume u berbu. Gljive doista obilato rastu u našim krajevima, no za one koji ih ne mogu dočekati - evo rješenja - kućni uzgoj. Ekipa HRT-a posjetila je radionicu i provjerila što je sve potrebno za uzgoj gljiva u nekoliko kvadrata.

Na recikliranom imanju udruge Zmag u Vukomeriću subota je bila rezervirana za sve koji su htjeli naučiti kako materijali koje većina nas smatra otpadom, poput slame, kartona ili taloga od kave, mogu biti hranjiva podloga za uzgoj gljiva. Dok Stjepan Kovačević otkriva tajne uzgoja bukovača, polaznici radionice upijaju svaku njegovu riječ. Komplicirano je kad čovjek uđe u to, ali kad počnete ispitivati pitanje zašto. Kad želite razumjeti gljivu. Zašto gljivi treba to i to, zašto gljiva voli vodu kao svaki živi organizam? Treba joj voda, treba joj hrana i treba joj temperatura. Mi naprosto upoznajemo kako se životni ciklus gljive odvija i kako možemo mi inicirati prirodne uvjete i napraviti istu stvar doma.

S pomoću jednostavnih trikova, ovdje je svatko mogao naučiti što sve gljivama treba da bi izrasle.

Pokušavamo kod kuće napraviti nekako gospodarstvo koje je samoodrživo. Dosta sam već čitao o tome kako uzgojiti i gljive uz to, ali ovdje smo dobili zaista nove informacije kako sam svoj micelij napraviti. Prije o tome ništa nisam znao. To je definitivno jedan korak naprijed, kaže Davor Dolenčić, polaznik radionice.

Za razliku od povrća i voća, za uzgoj gljiva ne treba vam vrt. Hranjiva podloga koja im je potrebna svuda je oko nas. Na vama je samo da se odlučite uzgojiti ih.