Hrvatska biciklistička legenda Vlado Fumić

Nedavno održana biciklistička utrka Tour of Croatia podsjetila je na prošla vremena kada su neki naši biciklisti bili u svjetskom vrhu. Jedan od njih je hrvatska biciklistička legenda Vlado Fumić koji je čak 15 puta bio prvak bivše države.

Vlado je zaljubljen u bicikle gotovo otkad je prohodao. No u vrijeme njegovog djetinjstva imati vlastiti bicikl za većinu je bio samo san i možda baš stoga što ga nije mogao imati ljubav prema biciklima traje još i danas.

Ni kao 14-godišnjak nije imao svoj bicikl. Zato se i upisao u biciklistički klub. Odmah se vidjelo da mu je biciklizam u krvi. Nakon samo godinu dana treninga došli su i prvi značajniji rezultati. 1972. postao je prvak države na pisti, što je bilo veliko iznenađenje jer smo vozili s konkurencijom koja je bila bitno starija. Nakon toga nanizao je još 14 naslova prvaka države, nastupio je na Olimpijskim igrama u Montrealu 1976., a njegov rekord u disciplini 1000 m na vrijeme ni danas nije oboren. Tako da sam još aktualan rekoredr, ali to je više zbog toga što nema adekvatne piste u Hrvatskoj. Današnji vozači su prilično brzi i vjerojatno bi mogli oboriti taj rekord.

Nakon što je 12 godina bio u samom biciklističkom vrhu, 1984. završio je biciklističku karijeru i okrenuo se poduzetničkoj. Otvorio je prvi moderni servis za bicikle u Zagrebu. Bicikli su bili relativno jednostavni. Popravljali smo specijalke, pa' poni', 'rog turist', izbor nije bio neki, bilo je jednostavno. Ali nije bilo jednostavno nabaviti dijelove i alat. Danas takvih problema nema. Tehnologija je napredovala, pa tako i bicikli. No satri su imali nešto što ovi novi nemaju. Stari bicikl je umjetničko djelo, kad vidite s koliko truda je napravljen. Današnja tehnologija, koliko god je dobra, nema tu dušu i srce kao nekad. Samo za gledatelje Dobrog jutra otvorio je kutiju punu uspomena na blistavu natjecateljsku karijeru. Vjerujte mi nisam je 30 godina otvorio…

Iako danas na bicikl češće sjedne kako bi ga isprobao nakon popravka, strast prema biciklizmu nije nestala, samo je malo drukčijeg oblika.