Perunika, cvijet božanskog imena i ljepote

Godišnje je doba kada svi vrtovi pričaju svoje najbolje priče. Takvi su i vrtovi perunika kojih sve više ima po cijeloj Hrvatskoj. Hrvati jednostavno obožavaju taj cvijet raskošne ljepote i mitske simbolike, baš kao i obitelj Jarec iz Cugovca pokraj Vrbovca.

Perunika, cvijet božanskog imena i božanske ljepote dostojan je slave svojih imenjaka po kojima je i nazvan: vrhovnog staroslavenskog Boga gromovnika Peruna i njegove žene boginje Perunike.

Da u tome cvijetu ima nešto božansko, zasigurno će se složiti i obitelj Jarec iz Cugovca pokraj Vrbovca, čiji je vrt perunika već postao jedan od simbola toga kraja. Kada dođe kući iz noćne smjene zaštitara Zvonka njegove perunike svakodnevno iznenađuju, pa ne može odoljeti da se odmah ne počne baviti svojim raznobojnim ljubimicama zajedno sa suprugom Ljiljanom.

Zajednički život Jarecovih, i suživot s perunikama započeo je prije 19 godina. Nakon vjenčanja njima se prvi počeo baviti Zvonko i vrlo brzo je perunikama 'zarazio' i Ljiljanu. Onda je krenulo skupljanje, razmjenjivanje, a poneke su stigle i kao poklon i stvorio se ovaj prekrasni mali raj, kako kaže Ljiljana. Perunike iz stare japanske ljubavne pjesme dobro se slažu s hrvatskim perunikama, i ne samo s njima. U ovome vrtu mnogo je vrsta, preko 300 vrsta, neke od njih dolaze jako rano, a neke malo kasnije tako da ih ima cijelu godinu, objašnjava Ljiljana i dodaje stvarno su prekrasne ljepotice i predivno je biti u društvu s njima.

U tom raju na poseban način uživa njihova kći Magdalena. Pjesme koje sama piše još skriva od znatiželjnika, ali one iz antologija ljubavne poezije rado dijeli sa srodnim pjesničkim dušama. Ljiljani su najdraže crvene, a Zvonku bijelo-plave koje ga podsjećaju na vjenčanice. Magdalena je zaljubljena u žute koje vrtu daju sunčanu notu, ma kako vrijeme bilo! Omiljeno je mjesto okupljanja obitelji, dakako, među perunikama, u sjeni krošnje marelice, od jutarnje kave do večernjeg odmora.

Perunike su Jarecove preko vrtlarske zajednice na Facebooku povezale s mnogim dragim ljudima u Hrvatskoj, ali i šire. No nije sve ostalo na virtualnoj vezi. Mnogi od njih dolaze u njihov vrt kako bi uživo doživjeli čaroliju koju stvara ovo božansko cvijeće.