Zatvorena područna škola u Sovskom Dolu

Nakon punih pola stoljeća rada, područna škola u Sovskom Dolu zatvara svoja vrata. Od iduće školske godine učenika više neće biti.

Matej Poljaković koji je završio 4. razred i godinu dana mlađi Marko Vukić zadnja su generacija učenika ove područne škole, koja je nekada pamtila i bolja vremena.   

Kako blizu stanuju i Matej i Marko zajedno su dolazili u školu, no svatko je učio svoje gradivo. Nije im bio problem što su u razredu sami. Lakše su se dogovarali  oko svega. Marko nije samo najmlađi u svojoj obitelji i razredu. On je najmlađi stanovnik i Sovskoga Dola i okolnih sela. Nakon njega ondje se nije rodilo niti jedno dijete.

Iako je rad u većem  kombiniranom razredu  zahtjevan, u učionici sa samo dva đaka nije bilo problema. Svakom se od njih učiteljica Blanka Hribar Čmelar mogla je pokloniti punu pozornost. Za Mateja je uvjerena da je profitirao u ovoj maloj školi. Kako bi se što ugodnije osjećali i učionica je bila prilagođena ovoj dvojici školaraca. Sve im je bilo na dohvat ruke, pa i školska knjižnica. Zahvaljujući upravo individualnom pristupu, Matej i Marko svojedobno su i na državnim  natjecanjima osvajali priznanja. Bili smo pet puta na državnom Lidranu i to tako reći svi učenici iz Sovskog Dola. Generacije koje su odlazile u više razrede pridružile su se dramskoj grupi tako da smo godinama, godinama surađivali. Djeci je to bilo jedno neizmjerno veseljem baš kao i meni. Družili smo se, radili i postizali uspjehe, ističe učiteljica Blanka.
 
I dok  je zadnja generacija učenika s veseljem iščekivala zasluženi odmor, zatvaranje škole rastužilo je i nastavnicu i ovdašnje stanovnike. Na žalost ta činjenica  ponajbolje oslikava alarmantnu situaciju u čaglinskom kraju, području posebne državne skrbi u kojem zatvaranje prijeti i ostalim područnim školama.