Na Aljasku po 'pirata s Kariba'

Boris Veličan (38), producent i putopisac, prije 10-ak dana vratio se s Aljaske gdje je tijekom travnja i svibnja snimao dokumentarni film 'Piratska riba'. O svom putovanju i filmu govorio je u emisiji Dobro jutro, Hrvatska.

Boris svijetom putuje već 16 godina, pješačio je od Petrograda do Pariza (2609 km) i od Zagreba do Sahare (1800 km). Do sada je napisao tri knjige. Prvu put je na Aljasci bio prije 4 g. Plovio je Beringovim morem i lovio ribu kako bi iz prve ruke upoznao surovu scenu komercijalnog lova lososa, rakova i halibuta.

Boravio je na Kodiaku, ribarskom otoku na jugu Aljaske, za koji kaže da je posljednji divlji zapad Amerike. Postoji 13 barova i 13 crkvi. Ljudi su grubi, ponekad kao Clint Eastwood u svojim filmovima, s druge strane su, jednom kad vas prihvate, iznimno topli. Većina ih ima tužne životne priče. Kad ne love ribe, onda na kopnu plaćaju alimentacije i vise po barovima. Vrijeme je loše, u jednom danu se nekoliko puta izmjenjuju sunce, snijeg i kiša... ne nužno tim redom.

Na Kodiaku živi 9 tisuća stanovnika i 4,5 tisuće medvjeda, postoji jedan semafor i jedna benzinska stanica. Nitko ne zaključava aute. Svi ostavljaju ključeve u bravi. Nitko ne krade. Sve je skuplje nego u ostatku SAD-a, barem 40%. Svi su naoružani do zuba zbog tamošnjih medvjeda, najveće podvrste mrkih medvjeda - kodijak grizli medvjeda, ali ima začuđujuće malo obračuna vatrenim oružjem.

Nakon što je upoznao kapetana Ludgera Dochtermanna – Lua, kapetana izvan gabarita normalnih ljudi, dobiva ideju za dokumentarni film. Svoju ideju prijavio je na natječaj HAVC-a te dobiva sredstva i 2013. snima trailer za dokumentarni film 'Piratska riba'.

Otac kapetana Lua, Hans Dochtermann 1943. kao zapovjednik njemačkih zračnih snaga potapa britanski ratni brod Rohnu i tako ubija 1149 Amerikanaca i Britanaca. Kako se radilo o prvoj navodećoj bombi u 2. svjetskom ratu, Amerikanci su cijeli slučaj zataškali, a istina je otkrivena tek 53 godine kasnije, 1996. Tata Hans ostavlja malog Lua koji dobiva očuha koji ga seksualno zlostavlja. Lu, čim je punoljetan, bježi u Ameriku i ostvaruje 'američki san'. Bogat je, ali ekscentričan i pomalo lud. Ima dva sina s prvom ženom i dvije kćeri s drugom. Osigurao je djecu, no ga nikad nije bilo doma. Ili je pripremao brod za lov ili je lovio. Film 'Piratska riba' je emotivna priča o bježanju zbog nesretnog djetinjstva, a suze su smještene u hladni i surovi kraj Aljaske.