Zanimanje – pilot helikoptera

Ljeto se vratilo, a s njime i gužve na cestama prema moru. Sav taj promet prema moru netko mora i pratiti, u tome posebnu ulogu imaju i policijski helikopteri. Reporter Dobrog jutra Kristijan Pelc proveo je dan s pilotom policijskog helikoptera kako bi vas upoznao s ljudima koji iz zraka paze na našu sigurnost.

Davor Bošnjak policijski je pilot više od 20 godina. Pilotsku karijeru započeo je još u Domovinskom ratu. Ekipu Dobrog jutra poveo je na rutinski zadatak nadzora cestovnog prometa, zajedno s kolegom iz prometne policije. Letjeli su Eurocopterom 135, trenutno najmodernijim helikopterom na hrvatskom nebu. Radi se o helikopteru koji ima digitalnu opremu, autopilot…  to jedan je vrlo moderan helikopter i prvi takav u Hrvatskoj, ističe Davor.

Nakon što je provjerio vremenske uvjete i isplanirao let, bilo je vrijeme je za polazak. Iz zraka je pratio autoput prema Bregani i zajedno s ekipom provjerio promet na Lučkom. No vremenski uvjeti nisu im dozvolili dulji ostanak u zraku.

Osim nadzora prometa, piloti policijskih helikoptera angažirani su i na čitavom nizu zadataka poput nadzora granica, spašavanja ili prijevoza unesrećenih. Jednog od svojih prvih letova kao kapetan helikoptera Davor se još jasno sjeća. Bilo je to gašenje požara u zaleđu Dubrovnika. Bio je veliki požar koji došao do kuće. Jedan bor se zapalio i trebalo je helikopterom baciti vodu na bor inače bi izgorjela kuća. Sjećam se osjećaja kada je bor ugašen, vlasnik je klečao ispred kuće i molio nas da ugasimo bor. Poslije je tražio da upozna posadu i da nas počasti.

Upravo zbog ovakvih zadataka pilotiranje ne doživljava kao običan posao. Doživljavam ga kao poziv. Ima ih koji ga doživljavaju kao posao, ali ustvari je jedno i drugo. Posao je zato što od toga živite, a poziv je kad još kao dijete osjećate da baš to želite postati.

Kao i svi piloti i piloti helikoptera imaju duhovite nadimke. Jedan od Davorovih  je Tom Cruise, za koji kaže da je 'zezancija' koja krene kad dođe netko s televizije. Zbog ljubavi prema astrologiji kolege ga zovu i Nostradamus, a kako mu to nije jedini hobi zovu ga i Hendrix. Njegovo sviranje gitare neusporedivo je s pilotiranjem u kojem je, kaže puno bolji. Pilotiranje je izabrao kao poziv, a sviranje ga obogaćuje i oplemenjuje.

Oplemenjuje ga i svaki uspješno završeni zadatak, osobito ako se radi o spašavanju života, što je pilotima gotovo u opisu posla.