Okusi, mirisi i zvuci Indije i Nepala

Tinka Kalajžić maherica je za low cost putovanja. Oduvijek je željela posjetiti Indiju. U Indiji je provela šest, kako sama kaže, intenzivnih mjeseci. Očarali su je okusi, mirisi, zvuci.
U najsvetijem gradu Indije, Varanasiju, prisustvovala je petodnevnom Holi festivalu odnosno hinduističkom proljetnom Festivalu boja za vrijeme kojega prisutni po cijele dane bacaju obojen prah i vodu jedni na druge. Najteže životno iskustvo bila joj je vipassana, 10-dnevna meditacija sve popularniju među zapadnjacima, za vrijeme koje nema pričanja, nema čak ni gledanja drugima u oči. Budi se u 4 ujutro, a ide spavati u 9 navečer. Meditira se deset sati dnevno s pauzama za dva obroka.
Za vrijeme boravka u Indiji posjetila je i Nepal odnosno Katmandu gdje ju je zadesio razorni potres nakon kojeg je pokrenula i humanitarnu akciju. Nakon tog je iskustva izjavila:
Koliko god da kontradiktorno to zvučalo – na iskustvu potresa u Nepalu sam duboko zahvalna. Ta ružna, panična i stresna epizoda ukazala mi je na činjenicu koliko smo maleni i koliko ponekad uzimamo život zdravo za gotovo. Radimo drame u nepotrebnim situacijama i preuveličavamo neke stvari umjesto da smo istinski zahvalni što imamo malo hrane, vode i neko utočište. Koliko god da stravično to iskustvo bilo, dobro je da te s vremena na vrijeme život malo 'ošamari' pa počneš sagledavati stvari iz druge perspektive.