Munje i gromovi!

Kiša, grmljavina, nevrijeme…

Kiše je prošlih dana bilo malo, i ne posvuda, ali od danas do nedjelje navečer bit će je gotovo diljem Hrvatske, u mnogim mjestima i u obliku obilnijih pljuskova praćenih grmljavinom, danas najprije na sjevernom Jadranu, tijekom noći, te osobito u subotu i drugdje. Pritom je ponegdje moguće i olujno nevrijeme!


MeteoAlarm!

Stoga su stručnjaci DHMZ-a u europskom MeteoAlarm sustavu (www.meteoalarm.eu) zamijenili donedavna upozorenja za toplinski val koji može djelovati na zdravlje s upozorenjima na ponegdje, osobito danas na sjevernom Jadranu, a sutra i drugdje - na opasno vrijeme, s neuobičajenim vremenskim prilikama, uz mogućnost šteta, pa i ljudskih žrtava. Nužan je oprez i svjesnost rizika. Stoga se preporuča redovno informiranje o očekivanim meteorološkim uvjetima i praćenje uputstva izdanih od državnih tijela. Vrlo je velika vjerojatnost za mjestimično olujan vjetar te izraženije pljuskove i grmljavinu, pri čemu je mjestimice moguća i tuča, uglavnom na Jadranu i pijavice.

Vidite li ih, dojavite o njima stručnjacima DHMZ-a (https://www.surveymonkey.com/r/?sm=IzMTIfZRkfWJG09gdndFNg%3d%3d ), a možete im poslati i fotografije. Možda poneka dobije i svjetsko priznanje.


Hrvatska u svjetskom kalendaru za 2016.

Još jedno takvo zaslužio je Dubrovčanin Daniel Pavlinović (www.danielpavlinovic.com/), član dubrovačke ekipe lovaca na oluje i jedan od osnivača Crometeo udruge (www.crometeo.hr), koja okuplja zaljubljenike u meteorologiju, ekologiju i fotografiju.

Njegova fotografija „Znakovi“ prošlih je dana izabrana za jednu od 13 najljepših i najdinamičnijih fotografija natjecanja koje je organizirala Svjetska meteorološka organizacija (SMO) (www.wmo.int), s temom: „Toplije. Suše. Mokrije. Lice budućnosti.“ I bit će u službenom kalendaru SMO za 2016. godinu, jednog od najpoznatijih proizvoda SMO, koji se dostavlja meteorološkim organizacijama diljem svijeta, a i na godišnju konvenciju UN-a o klimatskim promjenama.

Fotografija je snimljena iz Dubrovnika i na njoj se vidi Lokrum, a u pozadini i svjetla Cavtata. Pavlinović za tu fotografiju kaže: „To je bilo zanimljivo snimanje jer nisam imao svu opremu pa sam neki obližnji automobil iskoristio umjesto stativa. Taj oblak me malo iznenadio, jer je prije njega bila postojana samo jedna linija kumulusa koji se nisu mijenjali pretjerano. Fotografirao sam ih ne očekujući ništa osobito. Do jačeg razvoja te linije kumulusa došlo je u večernjim satima. Na predavanju sam pratio razvoj vremenske situacije putem Blitzortung-a (http://www.blitzortung.org/) i kad sam vidio par točkica na ekranu, samo sam pobjegao s predavanja i fotografirao s iste lokacije kao prije predavanja, ali uz dosta širi kut snimanja.“


„Vrijeme uzvraća udarac„?!

Fotografije Daniela Pavlinovića nalaze se i u ovogodišnjem kalendaru SMO-a, i to jedna čak na naslovnici! Ta fotografija nosi naslov „Zaustavimo topljenje leda“ - i prikazuje zaleđeno jezero u Italiji na Dolomitima u prosincu 2013. na 2000 metara. Druga fotografija nalazi se na mjesecu lipnju i prikazuje grmljavinsko nevrijeme u Dubrovniku u lipnju 2014. godine, koju je autor imenovao: „Vrijeme uzvraća udarac.“. Što je o tom prošlogodišnjem uspjehu, opasnostima koje prijete kod fotografiranja vremenskih neprilika i još nekim zanimljivostima lova na oluje rekao Daniel Pavlinović HRT-u može se ponovno pogledati na http://www.hrt.hr/275490/magazin/lovci-na-oluje-24 .


Sljedeći tjedan?

A pogled na prognozu za sljedeći tjedan ulijeva nadu u ponovno barem djelomice sunčano vrijeme, mjestimično prolazno naoblačenje i malo kiše potkraj utorka i u srijedu, te na temperaturu zraka većinom oko prosječne za drugo i treće petodnevlje rujna, gdjekad vrlo vjerojatno čak i malo nižu, osobito jutarnju, koja će u mnogim mjestima kontinentalnog područja biti niža od 10°C.

Novo zatopljenje vjerojatno je sljedeći vikend, pa će treći i četvrti rujanski tjedan, i prema najnovijim dugoročnim prognozama imati srednju tjednu temperaturu zraka u većini Hrvatske barem malo višu od prosjeka.