Volkswagen ulovljen u laži - vrijednost dionica pala 20 posto

Svjetsku autoindustriju trese dosad neviđeni skandal. Veliki Volkswagen doslovno je ulovljen u laži. Softveri koji se nalaze u njihovim automobilima s dizelskim motorima davali su lažne podatke o emisiji štetnih plinova. Prvi su to otkrili Amerikanci, nakon toga stručnjaci iz Južne Koreje. Vrijednost dionica Volkswagena odmah je pala za golemih 20 posto, što je njemačkom automobilskom divu nanijelo gubitak od 16 milijardi eura.

Oko 11 milijuna kupaca diljem svijeta koji su kupili Volkswagenova vozila s dizelskim motorima nije ni bilo svjesno da ne voze ekološki čiste automobile. Sve dok nisu čuli izvještaj iz Sjedinjenih Država. Amerikanci, kakvi već jesu, odmah žele na sud i traže minimalnu odštetu od 18 milijardi dolara. Uplela se i visoka politika. U Njemačkoj panika. Smijenjen je glavni direktor, za petak se najavljuje sastanak uprave, a vlada odmah reagira. I ostatak Europe je na nogama. Nitko ne voli da ga se vara i da mu se laže.

Burza neumoljivo pokazuje koliko se ruši ugled najvećeg svjetskog proizvođača automobila. Još u petak tvrtka je vrijedila 66 milijardi eura. Popodne manje od 50. Južna Koreja također diže tužbu. No oni su skromni - od VW-a traže tek nekoliko milijardi eura. Udarac je to za njemačkog automobilskog diva od kojeg će se teško oporaviti.