"Sud nije vodio dovoljno računa o povjerenju koje uživa u javnosti"

Odluka Vrhovnog suda u slučaju Fimi medija odjeknula je i među pravosudnim stručnjacima. Tumačenja su različita, a za dublje analize čeka se detaljno pisano obrazloženje Vrhovnog suda.

Zvali su je majka svih afera, u nju su umiješani bili direktori javnih poduzeća i bivši premijer. Prvi put optužena je jedna politička stranka. Priču je javnim svjedočenjem otvorio jedan od direktora Croatia osiguranja Damir Mihanović.
Ispitane su stotine svjedoka, nakon dvogodišnjeg suđenja svi su optuženici proglašeni krivima. Sve do jučer.

Bivši premijer uskoro će na slobodu, njega i ostale optuženike, prema svemu sudeći, čeka ponovno suđenje. Ovakva je presuda, blago rečeno, kontroverzna. Profesor Josip Kregar s Pravnog fakulteta u Zagrebu tvrdi da sud nije vodio dovoljno računa o povjerenju koje uživa u javnosti. Javnost stječe dojam da pravo i zakon nisu isti za sve, da oni koji imaju sredstva, političku moć, utjecajne prijatelje, da se ti mogu izvući od svakog kaznenog progona.

Ne samo to, Kregar upozorava da se sada može dovesti u pitanje efikasnost i legitimnost istrage te samog suđenja. U kojoj mjeri je sud vodio računa o takvim posljedicama koje nastaju zbog toga što se na slobodu pušta čovjek koji je višestruko a svakako i do zadnjeg trena nastojao pobjeći iz zemlje, upitao je Kregar.

Opet, s druge strane nema nikakve dileme da je to jedino moguća odluka ako se stvarno radi o povredama kaznenog postupka i prava na pravično suđenje koje je zajamčeno svima pa i Ivi Sanaderu, istaknuo je profesor.

Pravomoćnom presudom mogu biti zadovoljni u HDZ-u. U novom kaznenom zakonu više nema odredbe prema kojoj ta stranka može biti optužena u slučaju Fimi media.

Osuđujuća presuda koju je Vrhovni sud poništio temeljila se i na iskazima okrivljenika koje Sanaderova obrana nije mogla ispitivati, sud nema načina da ih na to privoli. Ako su to jedini dokazi, onda je vrlo upitno hoće li u ponovnom suđenju biti donesena osuđujuća presuda.