Na listi HZZO-a moćni lijek protiv raka dojke Perjeta

Lijek Perjeta (pertuzumab) švicarske farmaceutske tvrtke Roche, novo moćno oružje u borbi protiv metastatskog HER2 pozitivnog raka dojke, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) uvrstio je na svoju Osnovnu listu lijekova i na Popis posebno skupih lijekova.

Perjetu će na teret HZZO-a moći dobiti sve osiguranice s medicinskom indikacijom za primjenu tog lijeka, za koji su međunarodna istraživanja pokazala da produljuje život oboljelim ženama na gotovo pet godina.

Odluku o uvrštavanju Perjete na listu HZZO-a donijelo je Upravno vijeće Zavoda na sjednici održanoj 23. listopada. Liječenje Perjetom odobravat će bolnička povjerenstva za lijekove na prijedlog internističkog onkologa ili specijalista radioterapije i onkologije.

Rezultati ispitivanja velike međunarodne studije Cleopatra pokazali su da oboljele žene koje se liječe u kombinaciji s Perjetom žive znatno dulje i imaju dulji period bez pogoršanja bolesti.

Proizvođač lijeka Roche prošle je godine predao zahtjev HZZO-u za stavljanje pertuzumaba na Osnovnu listu lijekova, i to na teret Fonda posebno skupih lijekova, kako bi se osigurala dostupnost te inovativne terapije i u Hrvatskoj. Kao prosječnu cijenu mjesečne terapije Perjetom naveli su 29.242 kuna bez PDV-a.

Rak dojke najčešći je oblik raka među ženama. Svake se godine dijagnosticira oko 1,4 milijuna novih slučajeva, a umire više od 450.000 žena. U Hrvatskoj godišnje od raka dojke oboli između 2100 i 2500 žena, a oko 1000 ih umre od te zloćudne bolesti.