Branimir Bijelić, japanska senzacija

Branimir Bijelić slikar je naivac koji je slavu stekao u Japanu. Iako se 40 godina uspješno bavi slikarstvom, prvu izložbu u Hrvatskoj imao je nedavno.

Ploviti bojama, slikati glazbu i ljubav, osluškivati vlastite misli. Većini ovo djeluje neobično, ali za umjetnika Branimira Bjelića svijet okrenut naopako zapravo je realna slika. Sloboda ne poznaje granice i nema strogo zadane zakone osim ako živite u Japanu. U zemlji gdje su red i disciplina na prvome mjestu, slike Branimira Bijelica prava su senzacija. S obzirom na njihov red i kulturu to je za njih puno drugačije. Kad vide note, tramvaje koji lete, avione, to je za njih nezamislivo i događa broj jedan, govori Branimir.

Prvu izložbu u Japanu Branimir je imao prije točno 15 godina. Krenulo je tako da je u posjet došla jedna Japanka i rekla: 'Vi ste jako interesantan, jer govorite naopako i radite naopako. Mi bismo voljeli organizirati izložbu u Japanu i da dođete, prisjeća se Branimir.

Uz to što ima neobične slike, Branimir i piše obrnuto. Ja gledam cijeli svijet malo obrnuto. Kad bi ga ja postavljao bio bi malo drugačiji. Bio bi veseliji, više osmijeha, cvijeća, nota, muzike… Kao i većina talentiranih umjetnika i Branimir je morao prvo uspjeti u inozemstvu kako bi ga priznali u vlastitoj zemlji. Japanci ga toliko vole da su ga stavili u turističke vodiče. Na putovanju Europom i Hrvatskom 500-tinjak Japanaca godišnje obavezno svrati i u kuću Branimira Bjelića.

U Hrvatskoj je situacija drugačija. Nakon punih 40 god rada, Branimir ima svoju prvu izložbu. Galerija Mirko Virius u Zagrebu otvorila mu je svoja vrata. Tu sam rođen. Drago mi je da i ovjde ostavim trag. To mi je najdraže.

Iako voli Hrvatsku Branimiru je dom cijeli svijet. Radno vrijeme, ugovori, obaveze i ograničenja na poslu nisu dio njegovog svijeta. Dopustio si je potpunu slobodu, bez obzira što drugi mislili o tome. Ja sam preslobodan svaki dan, 40 godina nisam bio u vezama… Kako je lijep odlazak, tako je lijep i povratak.

Kako se nije htio uklopiti u svjetske norme, svijet je prilagodio sebi. U svojim slikama. Moguće je živjeti u svijetu cvijeća i ljubavi, a ovo Branimir dokaz za to.