Slučaj "Bogdanić i balerina" prerastao u međunarodni skandal

Splitski HNK obavijen je velom šutnje otkako se rumunjska balerina Alexandra Bertea potužila sindikatu da ju je, dok je radila na predstavi "Orašar", ponižavao i diskriminirao v. d. ravnatelja Baleta Dinko Bogdanić.

Ostali članovi ansambla o svemu šute, a ni splitski intendant ne želi ništa govoriti dok službeni postupak traje. Slučaj je poprimio i razmjere međunarodnog skandala jer se balerina obratila rumunjskom veleposlanstvu tražeći zaštitu.

Nakon što je balerini Bertei Dinko Bogdanić najprije opsovao pa je nazvao rumunjskom cigankom, sindikat ga je upozorio. Povišeni tonovi, prijetnje otkazima, vrijeđanje i nepoštovanje radnog vremena članova ansambla te neregularno snimanje proba moraju, kažu, odmah prestati. Damir Punda, sindiklani povjerenik splitskog HNK upozorava na "nezdravu, potpuno narušenu radna atmosfera u baletu".

Bogdanić se navodno i balerini i ostalim rumunjskim članovima ansambla ispričao, no ovakvo njegovo ponašanje iznenadilo je samo neupućene. Još prije 10-ak godina Nikolina Bosnar, tada 19-godišnja balerina, upoznala je njegovu ćud - tvrdi da ju je čak i udario, nakon čega ju je "počastio" s par psovki.

Mnogi su i branili Bogdanića kao velikog umjetnika koji ima pravo na takvo ponašanje. No Bosnar je dobila pravdu na sudu i 40 tisuća kuna odštete, ali više nikad nije dobila posao balerine. Ni njoj ni trima kolegicama koje su svjedočile u njezinu korist nije produljen angažman. Iz Zagreba Bogdanić je, kaže Almira Osmanović, nacionalna baletna prvakinja i članica HHO-a, istu metodu prenio u Split. Tvrdi da su plesači prestrašeni, "jer su to mahom sve stranci, mladi ljudi koji nemaju angažman nego su na ugovor o djelu". Ne usude se, naravno, ništa reći jer znaju da im se neće produžiti ugovor, objašnjava.

Balerina Alexandra Bartea ne želi javno istupati. No nakon što je zatražila zaštitu HHO-a i rumunjskog veleposlanstva slijedilo je pismo i splitskom HNK i Ministarstvu kulture, koje je zaprimilo pismo rumunjskog veleposlanika i zatražilo očitovanje HNK u Splitu koje u trenutku snimanja HRT-ova priloga još nisu dobili.

HNK Split će, kaže, u petak predložiti odgovarajuću mjeru Kazališnom vijeću. No rumunjska balerina, bez obzira na to što je svjesna posljedica koje mogu snaći one koji u svijetu baleta ne plešu kako Dinko Bogdanić svira, spremna je, kaže, ići do kraja.