'Skuhajte' svoje ukrase za bor

Valentina Kranjec nije klasična kuharica. Ona osim tradicionalnih jela u svojoj kuhinji priprema i ne baš toliko tradicionalne ukrase.


Kuhari nikada ne otkrivaju tajne sastojke svojih jela. Tako će tajnu svojeg lonca skrivati i Valentina Kranjec . Ali ono što ona skuha neće završiti na blagdanskom stolu, nego na božićnom drvcu.

Ova arhitektica u svojem domu već godinama izrađuje božićne dekoracije, a sve je počelo kao izrada božićnih poklona za obitelj i prijatelje. Kada se puno se ljudi zainteresiralo sve je krenulo malo ozbiljnije. Priznaje Valentina da je osnovi recept našla na Internetu, a onda sam eksperimentirala sa više takvih smjesa i ova moja se pokazala izvrsnom.

Priprema ne traje dugo, samo treba određene sastojke umiješati i smjesu skuhati. Za početak Valentina pomiješa sve potrebne sastojke. Zatim ih kuha miješajući na laganoj vatri sve dok smjesa ne postane dovoljno gusta. Najvažnije je da se smjesa ohladi na dovoljno nisku temperaturu da s njom možete baratati, slijedi izrada ukrasa. U svoje ukrase Valentina je utisnula i dio obiteljske tradicije. Isprobavajući razne stvari za dobivanje reljefa bakina čipka došla joj je pod ruku, tabletić sa stola, koji je na kraju dao najbolji efekt koji je mogla dobiti.

Sve što možete zamisliti ona može izvaljati, ipak ima i svoje omiljene oblike. Da se njezine ribice, kućice, borovi i zvjezdice osuše potrebno je između pet i sedam dana. Nakon što je za završnu obradu isprobala razne 'rašpice za nokte' shvatila je da mora uložiti u 'pošteni alat'. Za posljednji korak potrebni su joj zlatni ili srebrni konac te igla.

Dok marljivo završava svoje ukrase, Valentina mašta o bijelom Božiću, jer upravo ta boja u njoj budi posebne osjećaje. Ovo je jedna moja ideja Božića. Jedna bjelina, nježnost, jednostavnost. Ja tako doživljavam Božić i zapravo želim kroz svoje ukrase i drugima dočarat tu ideju.

Gotovi ukrasi spremni za pakiranje i put prema raznim božićnim drvcima.  A iako smo tajne sastojke morali zadržati za sebe, to ne znači da i vi ne možete po svojim receptima skuhati - božićne ukrase.