Zima dolazi!

Premda je još sredinom prošlog tjedna izgledalo kako je za hladnoću i snijeg iznimno mala vjerojatnost, kasnije prognoze tu su vjerojatnost sve više povećavale. Sada se već može tvrditi kako će nam se u ovom vrijeme stubokom promijeniti.

Božić ponegdje proljetan, za Novu godinu zima!?

Nakon u mnogim mjestima gotovo proljetnog ugođaja tijekom Božića, već sljedećih dana, te posebice na kraju ovoga tjedna i početkom novoga imat ćemo zimski ugođaj. Ne samo po temperaturi zraka, na Jadranu i buri, nego će ponegdje pasti i snijeg, u gorju gotovo sigurno, a vrlo vjerojatno i u nekim nizinama - i to u manjim količinama već potkraj utorka i u srijedu. Budući da prognostički izračuni različitih modela atmosfere pokazuju prilično veliki rasap rješenja, za mogući obilniji snijeg tijekom sljedećega vikenda i tjedna još valja pričekati pouzdanije prognoze.

Znatan pad temperature!

No, neprijeporan je dolazak zamjetno hladnijeg zraka i to već do kraja utorka, te osobito u srijedu pa će, primjerice, nakon nedjeljnjih čak 12°C na Zavižanu, a slično ili samo malo manje toplo bit će i danas, već u srijedu poslijepodne temperatura zraka na najvišoj glavnoj meteorološkoj postaji DHMZ-a vrlo vjerojatno biti i oko -10°C.

A nemojte se iznenaditi i ako u Ogulinu, gdje je jučerašnja najviša temperatura zraka bila čak 19°C, a iznadprosječno će toplo biti i danas, u srijedu se ujutro izmjeri poneki centimetar snijega!?

Stiže bura!

Pritom će već sutra na sjevernom Jadranu zapuhati bura, i tijekom srijede se vrlo brzo proširiti na cijeli Jadran. U većini će mjesta biti jaka, a ponegdje i olujna, barem na udare. Stoga će dosadašnja upozorenja meteorologa DHMZ-a za maglu, koja postoje i danas, već sutra zamijeniti upozorenja za buru, najprije na sjevernom Jadranu, u srijedu i drugdje.

Pritom će do kraja tjedna na vrijeme još djelovati polje povišenoga tlaka zraka, koji će se postupno snižavati, i u sljedećem tjednu u većini se Hrvatske spustiti i ispod 1000 hPa - čak za oko 40 hPa niže u odnosu na danas.

Silvestrovo!

Premda je kod ovakvih, relativno naglih promjena vremena nužan oprez kod prognoza za više dana unaprijed, prilično je velika vjerojatnost da će se 2016. godina u većini Hrvatske dočekati uz suho vrijeme, u smislu - tijekom Silvestrova i prijepodneva Nove godine neće biti oborina, te uz temperaturu zraka uobičajenu za ovo doba godine, pa čak i nižu od prosječne. Srećom, velika je vjerojatnost da bura više neće biti tako jaka kao u srijedu...

Naravno, podrobnije i pouzdanije prognoze slijede u nastavku tjedna, kao i osvrt na u mnogim mjestima ekstremno suh prosinac, na Jadranu čak i rekordan, a ponegdje i nikad višu srednju mjesečnu temperaturu zraka... A i najnovije prognoze duljine trajanja hladnijeg razdoblja... I podrobniji pregled meteoroloških zanimljivosti cijele 2015. godine samo što nije...

Stoga pratite sljedećih dana Meteo kutak, te još više - emisije Vrijeme, poslije Dnevnika 1, 2 i 3 na HTV1, te Vrijeme na Drugom na HTV2, kao i podrobnu prognozu po hrvatskim regijama u poslijepodnevnom Regionalnom dnevniku, a ako vas zanimaju sažete prognoze za danas i sutra - i emisije Vrijeme Hrvatska, Vrijeme Europa i Vrijeme Svijet na HTV4, koje danas priprema Krunoslav Mikec, dipl. ing., meteorolog prognostičar Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a.

Mnogobrojne zanimljive informacije mogu se čuti i u razgovorima s meteorolozima DHMZ-a na postajama Hrvatskog radija, a i na teletekstu HRT-a.