Pogledajte kakvu nam godinu predviđa tradicionalni Lokvarski kalendar

Vrijedni meteorolozi iz Lokava već desetljećima prognoziraju vrijeme za dvanaest mjeseci naredne godine koristeći metode koje Zoran Vakula ne koristi tako često. 

Još davno zabavljali su se stari Lokvarci i u vremenu od Svete Lucije do Božića tijekom predblagdanskih druženja te bilježili vrijeme kroz tih dvanaest dana. Ti bi im dani kazivali kakvo ih vrijeme očekuje u sljedećoj godini, a kada su sve to ozbiljnije i shvatili, nastao je Lokvarski kalendar. Naime, na temeljima i iskustvima starijih naraštaja, lokvarska prognoza priprema se od 1990. godine. 

Devedesetih godina ja sam se usudila to raditi u školi s djecom na literarnoj družini, mislim da sam to prenijela na djecu i sačuvala običaj od zaborava. Stari su, kaže, bili mudri ljudi, poznavali su dobro tople i hladne svece i uz takozvane brojenice uspješno slagali prognozu za sljedeću godinu, kaže Mirjana Pleše iz Udruge 'Ljubitelji lokvarskih starina'.

Nađe se u kalendaru uz vremensku prognozu i pokoja stara narodna i mudra poput one - Ako su sunčani Svi sveti, mnogo žita i žira ljeti. To znači da nam kalendar prognozira zimu bez velikih ekstrema. No, sigurno vas zanima i kakvo vrijeme Lokvarski kalendar predviđa za 2016. godinu. To je doznala ekipa emisije 'Dobro jutro, Hrvatska'.A svima ostalima koji ne vjeruju znakovima prirode Zoran Vakula će reći slaže li se Lokvarski kalendar s njegovom prognozom.