Šarena riža, Pečeno povrće, Pirjane arame alge, Salata od kisele repe s klicama

Ekipa Jabuke: Marko Anić i Martina Vuković, specijalistica kriminalistike iz Zagreba, pobijedila je ekipu Kruške: Marka Perića i Anu Munta, medicinsku sestru iz Zagreba
Gošća kuharica bila je Maja Kefeček koja se specijalizirala za zdravu hranu -vegetarijanska i makrobitička jela.

Recepti Maje Kefeček


Šarena riža

Sastojci:

- 1 šalica integralne riže
- 1/2 šalice slatke riže
- 1/2 šalice crvene riže
- 3,5- 4 šalica vode
- sol

Priprema:

U ekspres lonac stavite rižu i vodu pa kuhajte, a kad zakipi posolite s 2 prstohvata soli i poklopite lonac. Kad se digne tlak kuhajte 35-45 minuta ovisno o vrsti express lonca.

Pečeno povrće

Sastojci:

- nekoliko žlica maslinovog ulja
- 1 manja bundeva
- 1 cikla
- 2 mrkve
- 2 peršinova korijena
- 1 pastrnjak
- malo kurkume
- nekoliko žlica tamari sojinog umaka

Priprema

Nauljite protvan i narežite povrće na kockice ili trakice. Začinite i pecite oko 30 min dok ne omekša.

Pirjane arame alge

Sastojci

-100 g arame algi
- tamari
- tamno sezamovo ulje

Priprema

Arame alge namočite oko pola sata u toploj vodi. Na malo sezamovog ulja pirjajte alge 10-ak minuta i začinite tamarijem.

Salata od kisele repe s klicama


Sastojci:

- 100 g kisele repe
- razne klice po želji
- začini po želji: bučino ulje, papar npr.

Priprema

Kiselu repu servirajte na salatu s klicama. Začinite po želji.

Kratko kuhano zeleno povrće

Sastojci:

- raštika, kelj ili neko drugo lisnato povrće ( nekoliko listova )
- voda

Priprema:

Kuhajte u vrućoj vodi lisnato povrće narezano na trakice ili natrgano na manje komade, najdulje minutu ovisno o tvrdoći.


Pogledajte i ostale recepte prema kojima su pripremana jela u emisiji od 4. siječnja:


Miso juha


Azijska tjestenina s kozicama


Tortilje s piletinom


Juha od rasola


Dalmatinski saur od plave ribe

Recepte emitiranih emisija pronađite OVDJE.

Kulinarski show Kruške i jabuke pratite od ponedjeljka do četvrtka na Drugom programu od 17:15. Najbolju od četiriju emisija prikazanih tijekom tjedna donosimo subotom na HRT2 u 19 sati.

Pozivamo i Vas da se prijavite za sudjelovanje u kulinarskom showu - upitnik za prijavu.