Danska 26. siječnja odlučuje hoće li izbjeglicama naplatiti boravak

Danski parlament raspravljao je o kontroverznom planu naplaćivanja boravka u centrima za izbjeglice. Naime prema prijedlogu zakona o kojem će se glasovati 26. siječnja migrantima će se oduzimati dragocjenosti i novac za podmirenje troškova njihova boravka u centrima za azilante.

Ipak zakon predviđa da se migrantima neće oduzimati vjenčano prstenje i drugi predmeti sentimentalne vrijednosti, ali satovi, mobiteli, računala i slično - hoće!

Ovaj prijedlog zakona proizašao je iz sve većih troškova vezanih za migrante, no mnogi ga uspoređuju s mjerama koje je prema židovima provodila nacistička Njemačka, a UNHCR je optužio dansku vladu da ovim prijedlogom šalje poruku ostalim zemljama i potiče strah, ksenofobiju i ograničenja za tražitelje azila. 

Zakon je ipak prošao odbore, glasovanje je zakazano za 26. siječnja. Prošlo je i produljenje nadzora dansko-njemačke granice za još 20 dana.

Njemačka istodobno razmatra promjene u zakonu kako bi se ubrzao proces deportacije migranata koji počine kazneno djelo. Suočavamo se s činjenicom da postajemo ranjivi zbog vala migranata, no to je zato što nemamo red i kontrolu kakvu bismo željeli, poručila je kancelarka Angela Merkel. 

Istodobno iz Grčke stižu snimke novih dolazaka. U luku Pirej jutros je uplovio trajekt s oko tisuću ljudi, uglavnom iz Afganistana i Sirije.