Dokumenti vezani za slučaj barake 85G - Crnoja: 'Ovo je podcjenjivanje'

Ministar branitelja Mijo Crnoja za središnji Dnevnik HRT-a rekao je da ima sudsko rješenje Općinskog suda u Samoboru kojim je odbačen rok od tri godine za gradnju kuće u Samoboru. Rok je produljen za 10 godina. To rješenje potvrđuje da sam ja vlasnik tog zemljišta 1/1. U fazi sam ishođenja dokumentacije za građevinsku dozvolu. Od gradnje kuće nisam odustao, rekao je Crnoja.

Insinuacije su medija i napad na mene i Vladu da ja zbog prijave prireza nisam prijavljen na adresu u Podsusedu. Želim biti na toj adresi zbog dokumentacije vezane za gradnju kuće, da mi bude lakše rješavati papirologiju. Spreman sam  potpuno namiriti dug prema gradu Zagrebu, rekao je Crnoja, potkrijepivši sve svoje izjave dokumentima. Dokumente pogledajte u fotogaleriji.

U presudi za nasilništvo stoji da je optužba odbijena. Proveo sam određeno vrijeme u Remetincu, no šteta mi je nadoknađena zbog neutemeljenog uhićenja. Svim ovime želi se podcijeniti Ministarstvo hrvatskih branitelja, Domoljubna koalicija i Most, rekao je Crnoja za HRT.

Podsjetimo, još se nije slegla prašina nakon njegovih izjava da Hrvatskoj treba registar izdajnika, a novi ministar branitelja Mijo Crnoja ponovno je podiže. Ovaj put razlog je adresa na kojoj je prijavljen.

Prema Zakonu o pravima hrvatskih branitelj,a ministar Crnoja od Grada Samobora dobio je zemljište za izgradnju kuće. Prema Ugovoru potpisanom 2010., imao je tri godine za izgradnju, ako to ne učini, mora vratiti zemljište Gradu, ali nije ni to učinio. Pod kaznenom i materijalnom odgovornošću obvezao se da će to i učiniti, dakle izgraditi kuću. Na osnovi tog zemljišta dobio je i kredit od 56.000 eura za izgradnju kuće. Iz Grada Samobora potvrdili su da će poduzeti zakonske mjere.

HRT je u posjedu novih dokumenata u slučaju 'lažne adrese'. 

Dokument 1 - dopis Ministarstva1-strana1 

Dokument 1 - dopis Ministarstva1-strana2

Dokument 2 - dopis Ministarstva 2 

Dokument 3 - izjava-strana1 Dokument 3 - izjava-strana2

Dokument 4 - ugovor-strana1 Dokument 4 - ugovor-strana2   

Dokument 5 - prebivalište

Stajalište Mosta o ovom slučaju večeras je novinarima prenio njihov saborski zastupnik Miroslav Šimić. Moraju provjeriti autentičnost dokumenata i poslušati ministra. Ako su ta nedjela istinita - ta osoba ne može biti član Vlade, poručio je Šimić.Grad Samobor ustupio je Miji Crnoji bez naknade građevinsko zemljište 14. listopada 2010. prema Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji. Tim je zakonom propisano da su jedinice lokalne samouprave dužne u slučaju kad osoba i koristi stambeni kredit za izgradnju obiteljske kuće (u mjestu prebivališta u vrijeme stradavanja, odnosno u kojem ima prebivalište neprekidno pet godina od 1991. ili je u tom mjestu boravio kao prognanik neprekidno pet i više godina te pisanom izjavom pod materijalnom i kaznenom odgovornošću iskazao da se u tom mjestu želi trajno nastaniti jer ga za to vežu obiteljske i druge prilike) ustupiti bez naknade građevinsko zemljište i komunalno opremanje, navedeno je iz Grada Samobora u odgovoru HRT-u.

U trenutku sklapanja ugovora imenovani je ispunjavao sve uvjete propisane zakonom. No Crnoja nije ispunio svoju stranu ugovora. Bio je obvezan na ustupljenom zemljištu u roku od tri godine izgraditi obiteljsku kuću. Budući da to nije učinio, imao je obvezu ustupljeno zemljište vratiti u vlasništvo Grada Samobora. No, Crnoja nije niti izgradio kuću niti vratio zemljište. Stoga će Grad Samobor poduzeti sve zakonom propisane mjere, navedeno je iz grada Samobora.

Gdje živi Mijo Crnoja

Ministar Crnoja živi u Podsusedu, a kao mjesto stanovanja u životopisu je naveo adresu u Samoboru na kojoj je samo daščara. Kad je ta informacija izašla u medije, adresa stanovanja izbrisana je iz njegova životopisa.

S Crnojom ću svakako razgovarati kako bih saznao o čemu je točno riječ, izjavio je Tomislav Karamarko te najavio i moguće sankcije, prenosi N1. Ako se dokaže da je istina što se piše o Crnoji, bit će sankcija, kazao je on.Iz HDZ-a su se o ovom slučaju oglasili na službenom profilu na Twitteru. Na naš upit odgovorili su kako će pričekati da se ministar Crnoja sam očituje o tome, a tek onda donositi sud.Potpredsjednik Vlade Božo Petrov samo je kratko komentirao kako ovaj slučaj treba istražiti. Smatra da nije korektno da bilo što kaže samo na temelju saznanja iz medija. Na pitanje bi li Crnoja trebao odstupiti ako se informacije pokažu točnima, Petrov odgovara da je to njegova odluka.

Domovina se ne brani samo oružjem, već i tako da se poštuje Ustav, zakoni i da se plaćaju porezi, rekao je saborski zastupnik SDP-a Franko Vidović. Minimum demokracije je da ministar branitelja Mijo Crnoja izađe pred javnost i objasni o čemu se radi. Ako se medijski napisi o njemu pokažu istinitima, Crnoja mora dati ostavku. Očito je da premijer Tihomir Orešković nije imao riječ pri izboru ministara jer se u ovom slučaju očituju isključivo Tomislav Karamarko (HDZ) i Božo Petrov (Most). SDP je u svakom momentu, pa i ovom, spreman izaći na izbore i preuzeti odgovornost za vođenje države, rekao je Vidović.

Slučaj je komentirao i SDP-ovac Peđa Grbin. Ako je ono što je navedeno istina, ako doista živi na različitoj adresi, ako doista vara državni proračun, ako se zaista ponašao nasilnički, kao što je opisano u medijima, Crnoja ili mora dati ostavku ili ga Orešković mora razriješiti dužnosti, oko toga nema nikakve dvojbe, kaže Grbin.

U međuvremenu se oglasila i saborska Služba za medije. U priopćenju navode kako su u medijima objavljene netočne informacije o navodnom prikrivanju određenih podataka u životopisima određenih izabranih ministara te traže da se objavi ispravak netočnih informacija. 

Želimo izvijestiti medije i javnost kako Hrvatski sabor i saborska Služba za medije nisu i ne prikrivaju nikakve informacije, nego su u skladu sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka dužni pri objavi životopisa na mrežnim stranicama koji sadržavaju određene osobne podatke, poput adrese stanovanja, privatnih brojeva telefona, podataka o djeci i sl., izostaviti takve podatke.

Netočno je da je na mrežnim stranicama Hrvatskoga sabora u petak, 22. 1. 2016., prethodno bio objavljen životopis g. Mije Crnoje s osobnim podacima poput adrese stanovanja, a da su poslije ti podaci izbrisani. 
Naglašavamo da se Hrvatski sabor drži odredaba Zakona o zaštiti osobnih podataka u svim postupcima izbora i imenovanja dužnosnika o čijim dužnostima odlučuje, stoji u priopćenju.

A Nacional piše i da je Crnoja bio u zatvoru u Remetincu zbog nasilničkog ponašanja. Također, piše i da Crnoja godinama maltretira udovicu muškarca kojeg je ubio prošle godine likvidirani mafijaš Vinko Žuljević Klica.