Bridž - pametna kartaška igra koja razvija logičko zaključivanje

Katkad i pojedine kartaške igre znače ovisnost. Bridž je pametna kartaška igra koja razvija logično zaključivanje. Usto, sve je češći promotor hrvatskog turizma.

Karte su podijeljene i igra, u ovom slučaju priča o bridžu, može početi.
Ta najsloženija kartaška igra nastala je u prvoj polovini 19. stoljeća. Bila je povlastica društvene elite, no malo-pomalo bridž je počeo okupljati široki krug poklonika.

Drago Diklić u bridž se zaljubio prije 15-ak godina. Ubrzo je postao i do danas ostao predsjednik Zagrebačkog bridž saveza. Bridž je jedna lijepa, pametna igra, treba puno misliti, koji put to baš nije lako, ali dobro. Čovjek se jednostavno prisiljava da misli, znate. I onda jednostavno kad sjednete za stol i krenete igrati turnir koji traje cirka 3 sata, više nema ničega drugoga, to je samo to, ističe.

U Hrvatskoj postoje 22 bridž kluba; ukupno ga igra 1000 ljudi. Tihana Brkljačić 20-ak godina, a posljednjih 8 ga i predaje na Fakultetu elektrotehnike i računarstva. To nije nekakva novost na europskom nivou, u Nizozemskoj, Poljskoj, Engleskoj bridž je sastavni dio fakulteta, dapače neki prijamni za fakultete temelje se na bridžu, dakle recimo da se upišete na neki faks, možete birat hoćete li imat ispit  iz matematike ili hoćete imati ispit iz logičnog rezoniranja u bridžu, objašnjava voditeljica bridža.

Igra se s 52 karte, 4 su igrača, po dva suprotstavljena para. Prvi dio igre je licitacija, a drugi odigravanje. Parovi međusobno ne komuniciraju i zato moraju dobro uskladiti neverbalni govor. Jer o dogovoru, razumijevanju i suradnji ovisi njihov uspjeh.

Mozak se u ovoj igri itekako znoji. Logično zaključivanje tu ima golemu ulogu, a faktor sreće nikakvu. Bio je to jedan od razloga zbog kojeg je 2002. bridž proglašen Olimpijskim sportom.

Bridž je zapravo, prema najnovijim istraživanjima, druga od ljudskih aktivnosti koje potiču rad mozga i sprečavaju Alzheimerovu bolest. Utvrđeno je da bridž populacije žive daleko duže pa ako bridž definiramo, odnosno ako sport definiramo kao takmičarsku aktivnost koja podiže fizičko i mentalno zdravlje ljudi, onda je bridž jedan od prvih sportova u svijetu, kaže Jurica Carić, predsjednik Hrvatskog bridž saveza.

Za uspješne rezultate trebaju godine i godine igranja. Jer samo da bi se naučile osnove bridža, potrebna su dva mjeseca. Nakon toga možete se uključiti u klupsku igru, bit ćete loši, nećete bog zna kakve rezultate postizati. Ali nakon recimo još 5, 6 mjeseci učenja, igranja s iskusnijim partnerima, diskutiranja što je strašno važan dio, čitanja knjiga (o bridžu je napisano 100 puta više knjiga nego o šahu), doći ćete do jednog pristojnog nivoa. Nakon jedno 3-4 godine, ako ste talentirani, možete biti na razini izvrsnih igrača u Hrvatskoj, ističe Tihana Brkljačić.

Bridž je i sve češći promotor hrvatskog turizma. Jer kod nas se organiziraju mnoga natjecanja i turniri na koje na desetak dana dolaze igrači bridža iz 15-ak zemalja. Ostvari se tada i više od 10 000 noćenja. Ispunjava sve uvjete, vrijeme je da bridž napokon vrati svoj stari sjaj.