Duka: Ministar kulture ide u obračun s medijima

Odluku ministra kulture Zlatka Hasanbegovića da razriješi Stručno povjerenstvo za neprofitne medije, Zdenko Duka, novinar Novog lista i bivši predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, nazvao je političkom odlukom. Ovo je prva odluka ministra. Najavio je da počinje obračun s medijima, kazao je Duka za HRT-ov Studio 4, u kojemu je s njim gostovala i Marja Čolak, novinarka portala Direktno.hr.

Mislim da ministar nema ovlasti raspustiti povjerenstvo za neprofitne medije, kazao je Duka. Novinarka Čolak pak smatra kako je Ministarstvo dalo mišljenje da je povjerenstvo raspustilo u skladu s ovlastima. Ne radim ni za jedan neprofitni medij, ali imam negativna iskustva kolega. O tome su jednako kritično pisali i profitni mediji, kazala je Čolak.

Duka je izjavio da se za dodjelu novca godišnje natječe od 90 do 100 neprofitnih medija te da je pritom prisutno 13 kriterija. Na pitanje je li dodijeljen novac nekom nepostojećem portalu, Duka je demantirao. Dodijeliš novac, ali portal npr. kreće sutra. Osim toga, sve je online i transparentno, kazao je Duka.

Hasanbegović: Povjerenstvo za neprofitne medije - nepotrebno

Čolak je izrazila sumnju u potpunu transparentnost, navodeći primjer bivše ministrice kulture Andree Zlatar Violić, koja je kažnjena sa 16.000 kuna jer je dodijelila oko 70.000 kn neprofitnoj elektroničkoj publikaciji "Autograf". Zdenko Duka demantirao je u emisiji da je kazao internetskom novinaru Tomislavu Galoviću "kada vaši dođu na vlast, neka vam daju novac". Tvrdi da je to potpuna laž, a Čolak je dodala da se laž dosta proširila.

Dok je Duka kazao da bi ministar kulture trebao dati ostavku te da podupire predsjednika Hrvatskoga novinarskog društva Sašu Lekovića koji to isto traži, Čolak je izrazila sumnju ima li Leković potporu središnjeg odbora HND-a za takav zahtjev. Složili su se da bi danas na Odboru za obrazovanje, znanost i kulturu mogla biti vrlo zanimljiva rasprava. 

Naime, predsjednica tog saborskog odbora Gordana Rusak sazvala je sjednicu na koju je pozvala ministra Hasanbegovića kako bi objasnio odluku o smjeni Povjerenstva. Ministarstvo kulture prošli tjedan razriješilo je Stručno povjerenstvo za neprofitne medije. Ministar je priopćio pritom da je to učinio u skladu sa svojim ovlastima. Istaknuo je da će Vlada i Ministarstvo kulture, sukladno svojoj politici, kreirati novi pristup prema medijima, a posebno prema koncepciji potpore tzv. neprofitnim medijima.