Gdje rezati u proračunu pitanje je za milijardu kuna

Novinari i javnost očekivali su malo konkretnije brojke. No iluzorno je očekivati da će ministar financija Zdravko Marić u ovoj fazi, nakon radnog sastanka s ministrima gdje je zapravo njima podijelio domaću zadaću što oni moraju napraviti po svojim resorima, izaći s konkretnim brojke. Rekla je to voditeljica gospodarske redakcije HRT-a Eliana Čandrlić gostujući u emisiji Hrvatska uživo.
VIDEO: Rezovi uz dijalog sa socijalnim partnerima, bez izmjena poreznog sustava
Ono što je danas jasno rečeno od strane ministra financija je kako nema dizanja poreza. Ostalo je možda malo nejasno, jer najavljivalo se da će se spuštati stopa PDV-a za turizam i da će se smanjivati PDV na određeni dio prehrambenih proizvoda, što s time. No s obzirom na to da je ministar rekao da se neće mijenjati porez ove godine, očito je da će sve ostati isto. To znači idemo rezati na rashodovnoj strani, smatra.
Na pitanje voditelja emisije Damira Smrtića gdje će se rezati, Čandrlić je rekla da je to pitanje za milijardu kuna.

Spekuliralo se oko 4,5 milijarde kuna. Ministar je rekao da će se ići prema deficitu od 3%, što nam je i obveza. Nama je to teško izračunati koliko bi to bilo jer još nije objavljeno koji je bio deficit u 2015., kazala je.

Budimir: Nediranje u poreze pametna odluka

Na pitanje hoće li vlada uspjeti srezati deficit na 3% BDP-a, HSLS-ov gospodarski strateg Josip Budimir rekao je u Dnevniku 3 HRT-a kako je to vrlo ambiciozan plan i treba ga pozdraviti. Dodao je kako članovi vlade trenutno analiziraju proračune nama sličnih zemalja kako bi usporedbom vidjeli na kojim pozicijama bi se mogli troškovi smanjivati. Budimir nije za to i ne vjeruje da će se vlada odlučiti za smanjivanje plaća i mirovina.

Pametnom odlukom smatra najave da nova vlada neće dirati poreze. Nije dobro mijenjati poreze sve do jedne dobre, sveobuhvatne porezne reforme, kazao je.

Izrazio je uvjerenje da će ova vlada biti stabilna, tako da za sebe ne očekuje mjesto u vladi, kako je Darinko Kosor danas rekao, u drugom krugu. Bilo bi dobro da svi ministri ostanu u svojim resorima i da dobro odrade svoj posao. Ovo je zadnja vlada koja ima priliku nešto učiniti i nadam se da će uspjeti, naglasio je Budimir.

Smatra da Hrvatska nije spremna za uvođenje poreza na nekretnine zbog neriješenih imovinskih pitanja. Kod nas je situacija drugačija nego u drugim zemljama. Naši su građani nerijetko umjesto štednje ulagali u nekretnine i to je nužno uzeti u obzir, rekao je Budimir.