Tko su imovinski kapitalci u Saboru

Imovinske kartice većine saborskih zastupnika dostupne su javnosti. Među "kapitalcima" prednjači potpredsjednik Sabora Robert Podolnjak s imovinom vrijednom više od šest milijuna kuna. Dobro stoje i Juro Martinović i Ivica Mišić, ali nisu svi Mostovci takvog statusa. Novi dužnosnici Vlade svoje imovinske kartice Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa moraju predati do 21. veljače. Od 22 ministra dosad ih je samo četvero predalo nadopunjene imovinske kartice, a među njima je potpredsjednik Božo Petrov - najsiromašniji.

U Saboru se teško itko može mjeriti s Podolnjakom. Do sada je uz profesorsku plaću imao i dodatne prihode od 36.000 kuna godišnje. Sa suprugom ima tri stana vrijedna 700.000 kuna. Uštedjeli su više od pola milijuna eura, a supruga uz dionice ima i pola milijuna kuna u investicijskom fondu.

Dobra primanja kao profesor, značajna primanja od autorskih honorara, ipak sam autor više knjiga i velikog broja znanstvenih radova. I prije nego što sam bio na fakultetu bio sam tajnik grada, dakle, imao sam uvijek iznadprosječna primanja, kaže.

Zastupnicima je, inače, istekao rok od 30 dana za predaju imovinskih kartica. No troje ih to nije učinilo, a 30-ak ih svoje mora doraditi. Među onima kod kojih je sve jasno je Ružica Vukovac. Ima samo dugove.

Nemam nikakve nekretnine u svom vlasništvu, nemam ni vozilo, ali imam porezni dug koji sam naslijedila od bivšeg muža koji vraćam već 12 godina u jednakim mjesečnim anuitetima. Ništa drugo vezano uz moju karticu što je zanimljivo, kaže.

Hoće li im se ulaskom u Sabor promijeniti imovinsko stanje, znat će za četiri godine. Kod bivše potpredsjednice vlade, sve je manje-više isto.

Stanje je otprilike ništa bolje od onoga što sam imala pokazati kad sam postala ministrica i potpredsjednica, mislim da je samo deset tisuća kuna razlike u oročenim sredstvima koje sam dobila i to je to, rekla je Milanka Opačić.

Kakvo je imovinsko stanje članova Vlade, za sada je teško reći. Premijer Tihomir Orešković imovinsku karticu nije predao, ali ima vremena. Za vladu je rok 21. veljače.

Zna se da Božo Petrov ima kuću u Metkoviću, vrijednu 222.000 kuna, koju nije izgradio kreditom nego posuđenim novcem. Što ima Tomislav Karamarko, posljednji put je prijavio 2012. Novu imovinsku karticu mu je Povjerenstvo za sukob interesa vratilo na doradu.

Ništa se spektakularno nije dogodilo u mom imovinskom stanju, nisam postao tajkun, obogatio se jesam za još jedno dijete i meni su moja djeca najveće bogatstvo. Dobio sam i malu Katu koja sad ima 3 i pol mjeseca, eto to je moje bogatstvo. Prijavio sam im i to, rekao je Karamarko.

U tom smislu, sa svojih sedmero djece ministar zaštite okoliša je milijarder.

U materijalnom smislu ima ministarsku plaću od oko 22.000 kuna, zarađuje i 5000 kuna na fakultetu. Vlasnik je stana i dviju kuća vrijednih dva milijuna kuna, vinograda i dijela voćnjaka od 400 tisuća kuna. No ne misli da je posebno bogat.

To je naslijeđeno i tako dalje. Je li bilo teško ispunjavati, je li bilo puno detalja? Je, ali valjda to tako treba biti, smatra.

Oko detalja, posebno zemljišno-knjižnih izvadaka, namučio se i ministar gospodarstva.

Ima ministarsku plaću, stan i kuću ukupno vrijedne 800.000 kuna. A uz nekoliko njiva i vinograda vrijednih više od milijun kuna, tu su dva auta i dva traktora.

Vjerujte da u toj kartici ima toliko detalja koje sam ispunjavao i stvarno sam dao puno truda da je popunim, ako sam možda neku sitnicu i propustio, vjerujem da ništa nije značajno, kaže.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa i zastupnicima i članovima Vlade već je prvi radni dan poslalo čestitku i letak u kojem stoji da imaju 30 dana za predaju imovinskih kartica.

Ako zaborave na vrijeme podnijeti imovinsku karticu, da u daljenjem roku od 15 dana podnesu izvješće o imovinskom stanju, izriču im se sankcije obustave isplate dijela neto mjesečne plaće u rasponu od dvije do 40 tisuća kuna, objasnila je Dalija Orešković, predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

U Vladi se tješe da još imaju vremena pa ih je samo četvero predalo svoje imovinske kartice. Imućniji bi sankcije sigurno bolje podnijeli, kao i najavljeno smanjivanje dužnosničkih plaća.