DVB-T odašiljanje u HDTV kvaliteti

HDTV – Televizija visoke kvalitete (High Definition Television - HDTV) je standard zatelevizijski signal koji omogućuje visoku kvalitetu slike i zvuka što se, u odnosu na  televiziju standardne kvalitete (Standard Definiton Television – SDTV), postiže prije svega povećanjem broja aktivnih analizirajućih linija s 576 na 720 (1280 elemenata slike/piksela po liniji) ili 1080 (1920 elemenata slike/piksela po liniji), promjenom načina analiziranja slike te kolorimetrijskih značajki slike.

Slika visoke kvalitete je  naročito  pogodna za TV prijamnike s velikim zaslonom. Daje oštriju sliku nego SDTV zbog toga što ima veći broj linija i elemenata slike na zaslonu, čime se postiže da slika izgleda oštrija i detaljnija. Međutim, na doživljaj kvalitete, kako ga vidi gledatelj, utječu i drugi čimbenici osim oštrine, kao što su:

• svjetlina i kontrast zaslona,
• prikaz boja,
• vrsta programa,
• veličina zaslona i udaljenost gledatelja od zaslona,
• kvaliteta pratećeg zvuka,
• kvaliteta prijama

U Hrvatskoj se za eksperimentalno DVB-T emitiranje TV programa u visokoj kvaliteti (HDTV), koristi sustav kodiranja video signala MPEG-4 za razliku od emitiranja TV programa u u standardnoj kvaliteti (SDTV) za koju se koristi sustav kodiranja video signala MPEG-2. Glavna prednost sustava MPEG-4 je kapacitet, odnosno mogućnosti da se sa istim parametrima odašilje oko 40% više TV programa nego u MPEG-2, što implicira veću uštedu frekvencijskog spektra.

Hrvatska radiotelevizija je u suradnji s tvrtkom Odašiljači i veze d.o.o.  28.3.2007. godine krenula u eksperimentalno emitiranje TV programa u HDTV kvaliteti. Emitirao se testni program HRT-HD u punom HD formatu (1920x1080) s HRT doma (Zagreb-Prisavlje). Tijekom 2008.  mreža odašiljača se proširila (Osijek-Josipovac, Sveta Nedjelja, Zagreb-Kelekova, Rijeka-Pulac, Split-Marjan), a za vrijeme Europskoga nogometnog prvenstva 2008. prenošene su sve utakmice koje su se emitirale uživo. Mreža odašiljača je radila do 4. veljače 2011, do kada su naime, vrijedile dozvole za eksperimentalno emitiranje DVB-T HDTV signala. Godine 2012. eksperimentalno je emitiran HRT-HTV2 program u HDTV formatu za vrijeme Zimskih olimpijskih igara u Sočiju (unutar EVO TV zemaljske platforme DVB-T2 uz odašiljanje u standardu MPEG4), a nakon toga unutar digitalne DVB-T mreže MUX B za vrijeme svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu 2014, Europskog nogometnog prvenstva u Francuskoj i Olimpijskih igara u Rio de Janeiru 2016.

Da bi se pratio TV program u visokoj kvaliteti  (HDTV) za vrijeme eksperimentalnog emitiranja, potrebno je imati TV uređaj, koji je Full HD ili HD ready i koji ima ugrađen MPEG-4  DVB-T prijamnik (dekoder). U slučaju da TV uređaj nema ugrađen MPEG-4  DVB-T prijamnik (dekoder), potrebno je dodatno kupiti zasebni digitalni zemaljski prijamnik (DVB-T) koji omogućava  prijam MPEG-4 signala i priključiti ga na TV uređaj putem HDMI ili DVI kabela.
U 2015. započela je izrada Strategije prelaska digitalne zemaljske televizije na sustav DVB-T2 i dodjele frekvencijskog pojasa od 700 MHz kojom se namjerava 2019/20 omogućiti prelazak na napredniji i efikasniii sustav odašiljanja DVB-T2 (u odnosu na DVB-T) i kodiranja HEVC ili MPEG4 (u odnosu na MPEG2). Ovim prelaskom bi se stvorile pretpostavke da svi televizijski nakladnici mogu  emitirati televizijske programe u HDTV kvaliteti, a u budućnosti i emitiranje televizijskih programa u još višoj UHDTV kvaliteti.