Zabluda o „zimskom vremenu“!?

Ovih dana u medijima se nalazi i na otprilike ovakvu informaciju: "U nedjelju, 30. listopada u 3 sata poslije ponoći vraćamo satove za 1 sat unatrag. Time završava razdoblje računanje ljetnog vremena i započinje računanje zimskog vremena." Ma je li to baš tako?! Hoćemo li imati "zimsko vrijeme"?

Potonja rečenica je kao informacija samo djelomično točna i to u dijelu u kojem kaže da se završava računanje ljetnog vremena. Pa što onda nije u redu s ostatkom rečenice?

Pa to da „zimsko vrijeme“, kao poseban pojam - jednostavno ne postoji! Postoji zonsko vrijeme i u našem slučaju je to SEV, odnosno srednjoeuropsko vrijeme, pri čemu se onda posebnom Uredbom (ukazom) Vlade RH u razdoblju od posljednje nedjelje ožujka, do posljednje nedjelje listopada, tom vremenu nadodaje jedan sat, te tako dolazimo do pojma ljetnog računanja vremena (odnosno SEV+1 sat). Ta umjetna intervencija u računanje vremena usklađena je s velikim brojem zemalja i u osnovi joj stoji poprilično drevna ideja kako produžiti svijetli dio dana tijekom večernjih sati, te tako polučiti stanovite energetske uštede. U novije vrijeme ima dosta prijepora oko toga treba li i dalje uporno slijediti tu praksu, pošto postoje ozbiljni prigovori da je upravo s energetskog stajališta stvar postala kontraproduktivna. Ali kako nije namjera ovog osvrta pobliže istraživati sve učinke ove prakse, dodat ću samo da posljednje nedjelje u mjesecu listopadu stupa na snagu druga alineja rečene Vladine Uredbe, odnosno prestanak računanja ljetnog vremena i povratak na zonsko vrijeme, odnosno SEV. Dakle, ne i povratak na „zimsko vrijeme“.

Osim te promjene vremena na uri, tijekom vikenda, za neke i produljenoga, zasigurno nećemo imati "zimsko vrijeme" u smislu hladnoće, smrzavanja, snijega, a i bura će biti slabija nego u četvrtak i petak. Dapače, na Jadranu će uz pretežno sunčano vrijeme biti iznadprosječno toplo, ponegdje i kao rijetko kada potkraj listopada. Podrobnija prognoza može se pročitati, poslušati i pogledati na uobičajenim mjestima.

I naravno, na stranicama DHMZ-a, a i u HRT Meteo - aplikaciji za pametne telefone koja ima sve više korisnika, i u kojoj će neki podaci od nedjelje ujutro dolaziti prije nego do sada, primjerice količina oborine.

A i na HTV teletekstu će biti brže dostupni nego do sada mnogobrojni meteorološki podaci: temperatura i tlak zraka, relativna vlaga, smjer i brzina vjetra, osjet ugode...

Pomak sata - uključenje svjetla

Bez obzira hoće li vam odgovarati pomicanje ure ili ne, od nedjelje ujutro, ako vozite automobile i ostala prijevozna sredstva, svakako imajte uključena svjetla.