Vremenska prognoza, 25.11.2017.

Vikend, osobito nedjelja, bit će u znaku promjene vremena - kiše, vjetra, zahladnjenja, osobito u gorju i snijega - baš prema jednoj od vjerojatno najpoznatijih i najpopularnijih izreka pučkog meteorologa: "Sveta Kata, snijeg na vrata."
Više o njoj u subotnjem TV kalendaru, a o vremenu sljedećih dana u prognozi Tomislava Kozarića, dipl. ing., meteorologa - prognostičara Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a. A na kraju ovog teksta je i slična, ali ipak malo drukčija prognoza puna rima, koja ne sviđa se svima, ali možda ipak nekima...

"U subotu u istočnoj Hrvatskoj
djelomice sunčano, uz mjestimičnu maglu u noći i ujutro u Podunavlju. Vjetar uglavnom slab južni i jugoistočni. Najniža temperatura većinom od 0 do 5 °C, najviša dnevna od 13 na istoku do 17 °C na zapadu. 

U središnjoj Hrvatskoj djelomice sunčano, uz postupan porast naoblake. Puhat će slab i umjeren južni i jugozapadni vjetar, na sjeverozapadu na udare i jak. Najviša temperatura od 15 do 17 °C. Kiše će biti tek u noći na nedjelju, za razliku od sjevernog Jadrana i gorja, gdje će sporadične kiše biti već od jutra, te osobito prema kraju dana, kada je moguća i grmljavina, osobito na riječkom području i obilnija kiša. Bit će umjereno i pretežno oblačno, a zapuhat će umjeren do jak jugozapadni i južni vjetar, na sjevernom Jadranu i jugo. More umjereno valovito i valovito.

U Dalmaciji promjenljivo, a navečer jače naoblačenje. Mjestimične kiše bit će uglavnom prema kraju dana, kada je moguća i grmljavina. Jugo će pojačati na umjereno do jako, a more na umjereno valovito. Najviša dnevna temperatura od 14 do 17 °C.

Podjednako toplo bit će i na jugu Hrvatske, gdje će veći dio dana biti promjenljivo oblačno i uglavnom suho, a navečer sve češće kiša. Zapuhat će umjereno jugo, krajem dana bit će ponegdje i jako.

U nedjelju u unutrašnjosti jača promjena vremena s prolaznim, ali intenzivnijim oborinama, te zahladnjenjem. Kiša će u gorju prijeći u susnježicu i snijeg, uz stvaranje snježnog pokrivača, a susnježice može biti i u nižim predjelima. Zapuhat će umjeren do jak sjeverac i sjeveroistočnjak. U ponedjeljak će vjetar postupno slabjeti, oborine do jutra prestati, a na zapadu se razvedravati. Još izraženiji jutarnji minusi očekuju se u utorak, kada će prevladavati sunčano. U srijedu već novo naoblačenje, ponegdje i oborine.

Na Jadranu u nedjelju kiša, u Dalmaciji mjestimice i obilnija, uz grmljavinu. Nakon umjerenog i jakog juga i jugozapadnjaka, zapuhat će jaka i olujna bura, već ujutro na sjevernom Jadranu uz zahladnjenje. U ponedjeljak i utorak većinom sunčano i hladno, a bura i sjeverni vjetar će postupno slabjeti. U srijedu ponovno jačanje juga, te naoblačenje i kiša, mjestimice vjerojatno i obilnija."Slijedi slična, ali ipak malo drukčija prognoza puna rima, koja ne sviđa se svima, ali možda ipak nekima...

Od studeni studenoga do nedjelje ništa
pa se ne morate "ubundati" krećete li u Noć kazališta.
No, kišobran će nekima na zapadu dobro doći,
a i drugima, planiraju li "zaružiti" dulje u noći.

Zbog južine je u prometu ovih dana dodatna nervoza,
psuje se, viče, spominje vol, konj i koza...
I ne spominju se samo riječi svakakve,
nego ih ima koji čak koriste i šake.

Neke južina žešće "puca",
i u glavi im stalno "kuca".

I svaki mišić nekoga boli,
ali ne od čišćenja snijega,
iako će uskoro ponegdje biti i njega
,
te još češće - posipavanja soli.

Pomalo neke hvata i sjeta,
jer su se već zaželjeli ljeta.
Ali ne kao ovog lažnog,
post-babljeg, u studenom,
nego onog pravog,
kad se mažu kremom.

A sada sunca često gotovo i nema,
ili je samo kratko vidljivo,
i sve nekima djeluje "ljigavo", sivo,
stalno im se drijema...

I još im se pune sinusi...
Ha, možda im pomognu minusi?!

Bit će ih u sljedećem tjednu,
a prije toga će kiša natopiti zemlju žednu.
U nedjelju će diljem Hrvatske biti kiše,
a putnicima kroz gorje još se gore "piše".

Zaustavi li ih policija bez zimske opreme,
otvorit će neke ne željene teme.
U nedjelju će se i neke ceste zatvoriti,
barem za "teže" skupine vozila,
a preporučam mirovanje i "lakšima" - osim ako nije sila,
jer na udare olujne, vjerojatno i jače bure će biti.
S burom će doći razvedravanje,
pa će u ponedjeljak i utorak biti vidljivije svjetlo danje.

Stoga će vrijeme opet imati novo ruho,
diljem Hrvatske ponovno će biti suho.
Ali samo kratkotrajno - već od sredine novoga tjedna
ponovno slijedi promjena, barem jedna...

No, na ovakvu iznadprosječnu toplinu zaboravite,
i do nedjelje cvijeće s balkona svakako maknite!
A koliko će gdje biti hladno - i u HRT Meteo vidite...