Sveta Luce danas neće svima ukazati sunce, ali...

Sveta Luce danas neče svima ukazati sunce, kao što se to spominje u poznatoj uzrečici iz pučke meteorologije, ali evo "ukazuje" prvi hrvatski "meteorološki" strip, koji će se pojavljivati u ovom internetskom Meteo kutku HRT-a sve do Badnjaka. Pokaže li se zanimljivim i praćenim, vjerojatno i dulje, s nadom da će barem neke razveseliti i oraspoložiti u ove, od potkraj prošloga tjedna mnogima teško podnošljive dane većinom nepovoljnih biometeoroloških prilika. I još dane pune čestih i naglih promjena vremena, skokovitih promjena tlaka i temperature zraka, jakog, pa i olujnog vjetra, koji je imao čak i tragične posljedice. A nekima ne odgovara ni ova iznadprosječna toplina, u mnogim mjestima kao rijetko kada zabilježena u povijesti mjerenja ovog dijela godine.

Stanje će se "normalizirati" tijekom vikenda, pa će sljedeći tjedan diljem Hrvatske biti hladniji od ovoga, a ponegdje, osobito na Jadranu, vrlo vjerojatno i od prosječnog uoči Božića. Njegovu, od mnogih željenu snježnu bjelinu još je nezahvalno prognozirati, ali je se može željeti i nadati joj se.

Dugoročna prognoza i Lucijin kalendar ili brojanice

A neki će se jamačno nadati i ostvarenju dugoročne prognoze temeljene na pučkoj meteorologiji i Lucijinom kalendaru, prema kojem vrijeme tijekom rimokatoličkog blagdana sv. Lucije pokazuje vrijeme u siječnju sljedeće godine, 14. prosinca u veljači, i tako sve do Badnjaka, na temelju kojeg se "prognozira" vrijeme u sljedećem prosincu.

Dakle, želite li već do kraja ove godine "saznati" kakva će biti sljedeća godina, i ne vjerujete znanstveno utemeljenim kompjutorskim izračunima, koji su - i najnoviji, kao i zaključak starijih - postojani u prognoziranju relativno velike vjerojatnosti za barem prosječno toplu zimu u Hrvatskoj i okolici - pratite vrijeme sljedećih dana.

I to, želite li "prognozirati" ne samo po mjesecima, nego i po danima unutar mjeseca - pratite i bilježite trenutačno stanje vremena - naoblaku, oborinu, vjetar, temperaturu i ostale pojave - tijekom cijeloga dana, iz sata u sat, jer, prema vjerovanju, sati u danu predstavljaju dane unutar mjeseca predstavljenog s tim danom.

Pa premda znanstvena utemeljenost Lucijinog kalendara i brojanica, za razliku od službenih dugoročnih prognoza - ne postoji, praćenje i bilježenje vremena vjerojatno će neke zabaviti, a i zainteresirati za prirodu, podrobnije praćenje vremena, meteorologiju... možda čak i toliko da završe na zagrebačkom PMF-u i postanu budući školovani meteorolozi.

Prvi hrvatski meteorološki strip

Neke anegdote iz života i rada sadašnjih i nekadašnjih meteorologa DHMZ-a, koji već desetljećima svakodnevno pripremaju meteorološke izvještaje za medijske platforme HRT-a, uključujući i HRT meteo, obogaćene uz još poneku šalu, dosjetku i vic povezan s meteorologijom, možete sljedećih dana pratiti kroz nastavke prvog hrvatskog, a vjerojatno i šire, stripa posvećenog meteorologiji i meteorolozima - najnovijeg uratka Krešimira Biuka, djelatnika HRT-a i već dokazanog majstora stripa. Naravno, svaka sličnost za stvarnim osobama je namjerna.

Eh da, ako već niste, ne zaboravite danas posaditi pšenicu... I nek vam je gusta i lijepa, kojekakvom vremenu unatoč...

(nastavak stripa)