Južina...

Južina i nepovoljne biometeorološke prilike poput ovih koje imamo ovih dana u mjesecu, uoči još jedne znatne promjene vremena s kojom će prestati iznadprosječna toplina, rijetko kada u povijesti mjerenja ovako izražena u ovom dijelu godine - mogući su, ali ne i nužni i jedini uzročnici situacije zbog koje je nastao najnoviji nastavak prvog hrvatskog stripa posvećenog meteorologiji, napose meteorolozima DHMZ-a. Oni su zaslužni za svakodnevno u prosjeku oko 50 minuta meteorološkog sadržaja na HTV-u, i ukupno i više od 160 minuta na nacionalnim i regionalnim programima Hrvatskoga radija, i to u danima bez nekih osobitih vremenskih neprilika, a kad su opasne vremenske pojave - i više od toga.

Pritom HRT, kao nijedna medijska kuća u RH i okolici, pa ni šire, ne nudi ovoliku raznovrsnost meteorološkog sadržaja – i podataka aktualnog vremena u RH i svijetu, i prognoza od tekućeg i sutrašnjeg dana za 55 mjesta u RH i još za više desetaka gradova u Europi i svijetu, preko prognoza za dodatna 3 dana za čak 8 manjih područja RH, i izglede vremena za još 2 dana posebno za kopneni i primorski dio RH. I to na HTV1 počevši od 2 ranojutarnja gostovanja u živo u emisiji Dobro jutro, Hrvatska, do emisija Vrijeme nakon Dnevnika 1, 2 i 3, te kratke emisije uoči Dnevnika 2, koja je vidljiva i u HRT meteo aplikaciji, te još jednog „preleta“ preko RH s vremenskom prognozom nakon Vijesti u 17h.

Valja spomenuti i HTV2 – gostovanje meteorologa u Regionalnom dnevniku, a i na HTV4 više puta emitirane emisije Vrijeme Hrvatska, Vrijeme Europa i Vrijeme svijet, koja se priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

Postoje emisije i prilozi s komentarom i više-manje naočitom meteorološkom "prilikom", a i oni samo s glazbenom podlogom i svima razumljivom slikom. Za svakog ponešto. I to ne samo na HTV-u, nego i na HRA - Hrvatskome radiju, te na HRT teletekstu i internetskim stranicama HRT-a, a i na HRT meteo - aplikaciji za pametne mobilne telefone.

A ne smije se zaboraviti ni Krešimir Biuk, djelatnik HRT-a i najzaslužniji za postojanje ovog meteo-stripa, čiji je prošli nastavak vidljiv ovdje, novi stiže već sutra. Naravno, svaka je sličnost za stvarnim osobama - namjerna.


(prethodna epizoda stripa)                                                                                             (sljedeća epizoda stripa)