Počinje zima! Da, astronomski, ali...

Posljednji jesenski dani, a i današnji sati, znatno su više zimski nego što će to biti prvi "službeni" na početku zime, koja po astronomskom računanju počinje danas u 17 sati i 28 minuta. Slijedi nam zatopljenje, sutra osjetno najprije u gorju, zatim i u nizinama, gdje će u drugom dijelu produljenog blagdanskog vikenda najviša temperatura zraka biti većinom oko 10 °C, gdjekad i bliže 15 °C. Podjednake vrijednosti, pa i malo više, mjerit će se i na Jadranu. Pritom će glavni čimbenik vremena još gotovo tjedan dana u većini Hrvatske biti polje povišenoga tlaka. Zamjetnija južina kreće od utorka, a na promjenu atmosferskih prilika najosjetljiviji ljudi vjerojatno će je osjećati i koji dan prije. Većinom suho vrijeme samo prolazno, mjestimice, uglavnom u sjevernim kopnenim krajevima može remetiti poneka snježna pahulja pa i kišna kapljica - u noći na petak ponajviše u Podunavlju, te u subotu još ponegdje. Stoga u prometu valja pripaziti zbog moguće poledice, osobito sljedeće noći.

Ostvare li se prognoze, za što postoji vrlo velika vjerojatnost, jačina ovog zatopljenja možda će se najviše osjećati u najvišem gorju, gdje je jutros bilo oko -10 °C, a na Badnjak i Božić bit će i oko +10 °C.

Stoga se već sada može reći kako će se ostvariti dugoročne prognoze iznadprosječne srednje siječanjske temperature zraka, unatoč ovotjednoj hladnoći, a i onoj na početku mjeseca. I najnovije prognoze za siječanj i veljaču prilično su postojane pa je sumnja u ostvarenje dugoročne prognoze sve manja. Naravno, to ne znači da nam povremeno neće biti i hladnijih razdoblja, kao u ovome tjednu, i hladnija, ali će ona toplija vrlo vjerojatno biti dugotrajnija ili barem češća.

Srećom, na korisničkom telefonu prognostičara DHMZ-a nisu česti pozivi poput ovoga opisanog u današnjem nastavku prvog hrvatskog stripa posvećenog meteorologiji, autora Krešimira Biuka, pa ni u jučerašnjem, koji su kao iz neke komedije zabune, za razliku od sutrašnjega...


(prethodna epizoda stripa)                                                                                              (sljedeća epizoda stripa)