Na kopnu još jutarnji minusi, ali na moru...

Ostvaruju se prognoze zatopljenja i iznadprosječne topline. Štoviše, već je jučer najviša dnevna temperatura zraka ponegdje bila i viša od prognozirane, osobito na Jadranu. U Makarskoj, primjerice, bila je čak 15,9 °C - četvrta najviša u ovome prosincu, iako je ujutro izmjereno samo 4,7 °C - u ovome mjesecu peta najniža dnevna temperatura zraka.

Jutros je na većem dijelu Jadrana toplije nego prošlih dana. Štoviše, temperatura je već u mnogim mjestima podjednaka najčešćoj najvišoj poslijepodnevnoj u ovome tjednu, od ponedjeljka do četvrtka, a gdjegod i viša od nje, kao primjerice u Splitu, na meteorološkoj postaji DHMZ-a na Marjanu. Sljedećih će dana, vjerojatno i tjedan, biti još i viša! Ne samo u Splitu, nego u većini mjesta na Jadranu. No, u nizinama unutrašnjosti još će biti jutarnjih minusa, i na badnje jutro, a i na božićno, iako će tada u gorju biti znatno toplije nego jutros, bez minusa čak i na Zavižanu i sv. Juri. Stoga će od postojećeg snijega ostati malo, u gorju nižem od 1000 metara vjerojatno i nimalo, osim na nekim obroncima u cjelodnevnom hladu. No, stanje će se vrlo vjerojatno malo "popraviti" potkraj srijede i osobito u četvrtak, barem u višem gorju...

Zbog te temperaturne inverzije već u subotu, te napose u nedjelju, vjerojatno i ponedjeljak, s brda će se moći gledati na mjestimična "mora" ili barem "jezera" magle, koja će biti češća i dugotrajnija nego prošlih dana, a magle i niskih oblaka bit će i mjestimice na Jadranu. Stoga će djelatnicima DHMZ-a na meteorološkim postajama na Pargu i Zavižanu, a i djelatnicima OiV-a na sv. Juri biti ujutro toplije nego za blagdane službujućim meteorolozima i tehničarima DHMZ-a u Zagrebu.

Rezultate njihovog cjelonoćnog rada, od nekih i "samo" od 4 ili 5 sati ujutro, svakodnevno možete pratiti od zore do mraka, a i tijekom noći, na mnogobrojnim mjestima, osobito na medijskim platformama HRT-a: na Hrvatskome radiju počevši od Vijesti u 6 sati, i još više - Jutarnje kronike, te kasnijih razgovora s meteorolozima iz sjedišta DHMZ-a u Rijeci, Splitu i Zagrebu, a na Hrvatskoj televiziji od emisije Dobro jutro, Hrvatska, tijekom ovih blagdana iznimno tek od emisije Vrijeme, nakon Dnevnika 1. Naravno, aktualne meteorološke informacije vidljive su i u HRT meteo - aplikaciji za pametne mobilne telefone, i na teletekstu HRT-a, i u internetskom Meteo kutku, gdje je nakon jučerašnje "situacije" - rijetke, ali doživljene, danas u prvom hrvatskom meteorološkom stripu opisana jedna druga, koja . Kao i ona koja će se pojaviti na Badnjak, i koja se također, srećom, ubraja u iznimno rijetke "meteorološke" događaje.

(prethodna epizoda stripa)                                                                                             (sljedeća epizoda stripa)