Vremenska prognoza, 30.12.2017.

Tijekom vikenda će ponovno dolaziti sve topliji zrak, pa će osobito nedjelja biti iznadprosječno topla. U novogodišnjoj noći neće biti jako hladno, a povremene kiše bit će uglavnom na širem riječkom području. No, prvog dana nove godine, posebice prema večeri, oborina će biti gotovo u cijeloj zemlji, a promjenljivo i relativno toplo zadržat će se i u nastavku tjedna.

U subotu
će u istočnoj Hrvatskoj prevladavati sunčano vrijeme, ujutro ponegdje uz kratkotrajnu maglu, a danju mjestimice umjerenu naoblaku. Vjetar će biti uglavnom slab južni. Jutro hladno s najnižom temperaturom od -5 do -2 °C, a najviša dnevna oko 6 °C.

U središnjoj Hrvatskoj promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima te također uz uglavnom slab vjetar, većinom jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od -5 do -2 °C, a najviša dnevna između 3 i 6 °C.

Na sjevernom Jadranu i u gorju umjereno, povremeno i pretežno oblačno, no uglavnom bez oborina. Noć i jutro bit će bez vjetra pa po kotlinama može biti magle, a danju će zapuhati slab i umjeren jugozapadni vjetar. Duž obale ujutro ponegdje slaba bura, danju slab do umjeren sjeverozapadni i zapadni vjetar. Najniža jutarnja temperatura zraka u Gorskom kotaru i Lici između -7 i -4 °C, u unutrašnjosti Istre od -2 do 1 °C, a duž obale i na otocima od 3 do 6 °C. Najviša dnevna od 4 do 10 °C.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije djelomice sunčano s promjenljivom naoblakom. Puhat će slab i umjeren sjeverozapadnjak, ujutro duž obale i bura.

Na jugu Hrvatske također barem djelomice sunčano uz umjeren sjeverozapadni vjetar te dnevnu temperaturu zraka između 9 i 12 °C.

U nedjelju će zapuhati jugo s kojim će na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana prevladavati oblačno vrijeme, a na Silvestrovo povremene kiše može biti uglavnom na širem riječkom području. No, prvi dan iduće godine duž većeg dijela obale prevladavat će oblačno s povremenom kišom češćom na sjevernom dijelu i obilnijom prema večeri. I u ostatku će tjedna biti vrlo promjenljivo. Preko naših će se krajeva brzo premještati nekoliko manje izraženih poremećaja pa će i vjetar često mijenjati smjer i jakost.

Južina će obilježiti zadnji dan ove godine i u unutrašnjosti pa novogodišnja noć neće biti odveć hladna te će u većini krajeva biti suha. Malo kiše može pasti u dijelu Gorskog kotara. Ipak, s jačim će naoblačenjem u ponedjeljak, u drugom dijelu dana, oborine biti sve češće. U gorju će padati i susnježica i snijeg. Vrlo promjenljivo bit će i sredinom tjedna uz česte izmjene oblaka i sunca te uz povremenu oborinu.

Pripremate li se za doček na otvorenome, vrijeme će većinom biti povoljno. Uz južinu će oblačnije, uz povremenu kišu, biti samo na dijelu sjevernog Jadrana i gorske Hrvatske. Još podrobniju prognozu za čak 55 mjesta u Hrvatskoj, od subotnjeg se poslijepodneva može naći u HRT meteo - aplikaciji za pametne mobilne telefone, gdje će se uskoro moći pratiti i prognoza za mnogobrojne europske gradove, a i radarska slika oblaka iznad većeg dijela Hrvatske, izlasci i zalasci Sunca, Mjesečeve mijene... Dodataka napretek, a poneki će se tijekom vikenda pojaviti i u internetskom Meteo kutku HRT-a.