"Maskirana" veljača?!

Unatoč donedavnim prognozama, čak i u ovome tjednu, sve je veća vjerojatnost da veljača neće nastaviti ne samo gotovo ekstremno toplim ritmom siječnja, pa ni onim umjerenijim od prošloga prosinca, nego da će mjestimice biti i hladnija od prosjeka. Ili se možda i kompjutorski modeli atmosfere za dugoročne prognoze nalaze u pokladnom razdoblju pa se nakon ove najnovije "hladne maske" - uskoro opet pojavi "topla maska"?!

Prosinac, siječanj....

Nakon prosinca, koji je na Jadranu i u većini područja uz njega bio prosječne temperature, a u sjevernim krajevima i iznadprosječno topao, te diljem Hrvatske jednog od najtoplijih siječanja u povijesti mjerenja, srednja temperatura zraka dosadašnjeg dijela klimatološkog računanja zime diljem je Hrvatske iznadprosječno visoka. Štoviše, ponegdje je i među najvišima u povijesti mjerenja. Srećom, ne i ekstremna. No, siječanj bi mjestimice mogao zaslužiti klimatološku ocjenu "ekstremno toplo", primjerice u Zagrebu, gdje je na meteorološkoj postaji DHMZ-a u Maksimiru srednja siječanjska temperatura zraka trenutačno, a takva će vrlo vjerojatno i ostati - 2. najviša od 1949. godine, a na Griču, gdje podaci za siječanj postoje još od 1862. godine - 3. najviša, odmah iza 1936. i najviše - 2007. godine. U Gospiću je trenutačno 4. najviša, a podaci također postoje još iz 19. stoljeća.

Sljedeći će dani dodatno povećati odstupanje od prosječne siječanjske temperature. Donedavno je djelovalo da će i veljača znatnije pridonijeti blagosti ove zime, ali...

Veljača do sada postojana, ali...

Dugoročne prognoze odstupanja od prosječne srednje mjesečne temperature zraka za veljaču rijetko su kada u posljednjih desetak godina bile tako postojane kao za ovogodišnju, i u tako relativno velikom iznosu.

Na slici u privitku može se uočiti prognoza odstupanja od prosjeka za ovu i prošlih 5 veljača, i to za izračune od 6 mjeseci unaprijed ("step +6") do mjesec dana unaprijed ("step +1") te ostvarena odstupanja od prosjeka, koja su relativno često znatno izraženija od prognoziranih. Ništa neobično za bolje poznavatelje modela za dugoročno prognoziranje i "ograničenosti" tih modela, te ne mogućnosti "hvatanja" ekstremnijih situacija. Naravno, i razočaranje za mnogobrojne manje upućene, posebice one koji od vremenskih prognoza očekuju znatno više, ne shvaćajući pritom sva ograničenja modela, teoriju kaosa koja je u igri i mnoge druge "sitnice" koju djeluju na prognoziranje vremena.

Atmosfera je znatno složeniji mehanizam od onoga što neki misle da jest. Ili bi to samo željeli. Stoga prognoza budućeg vremena ima mnogo ograničenja koja se stalno moraju imati na umu. Nije rješenje pogledati samo jedan izračun jednog modela atmosfere, pa i nekoliko njih, i na temelju toga olako donositi brzoplete zaključke i prognoze za desetke dana unaprijed za neko mjesto, pa i područje, pogotovo za srednjoročno razdoblje i dulje od njega. Prošlih smo dana bili svjedoci svakodnevnog 'šaranja' većini vidljivih kompjutorskih izračuna na različitim internetskim stranicama i drugim medijima. Pa i na HTV-u se dogodila jedna prilično neoprezna i nepotrebno podrobna prognoza oborine za više od 3 dana unaprijed, ali srećom je već sljedeći dan ublažena... "Istina je voda duboka" - stih je, a i uzrečica - primjenjiva i kod vremenske prognoze, gdje dolazi do važnosti poznavanje teorije kaosa. Jedna od njezinih teza ili posljedica je i - pojednostavljeno - male promjene u početnim uvjetima mogu stvoriti velike promjene u prognozi više dana unaprijed.

Ansambl prognoze i atmosferski modeli

I zato treba prognozirati na temelju ansambla prognoza, koji omogućava prognozu u vjerojatnostima. One su pak rezultat analize mnogobrojnih izračuna za više dana unaprijed, i to često ne samo jednog modela kojem su malo promijenjeni početni uvjeti, nego i više različitih modela...

A što je uopće atmosferski model? Opet pojednostavljeno - to je skup jednadžbi iz matematike, fizike, kemije, biologije i td., kojima se na "jeziku" razumljivom računalu pokušava opisati sve što nas okružuje - zrak, zemlja, voda i dr., i to na temelju trenutačno nam znanih zakonitosti. Ljudi skloni prirodoslovnom razmišljanju to obično shvaćaju brže i lakše nego oni skloniji društvenim znanostima, ali ima i suprotnih slučajeva.

Elem, najnoviji kompjutorski izračuni za sljedeća 4 tjedna znatno su promijenili "temperaturnu sliku" ovogodišnje veljače. Od veće, pa i relativno velike vjerojatnosti za srednju tjednu temperaturu zraka višu od prosječne, na suprotno - vjerojatnije hladnije tjedne...

Naravno, valja ponoviti, i naglasiti - riječ je o prognozama, i to dugoročnima, i promjene su moguće. Dapače. Ne smije se zaboraviti kako prognoze, osobito za više mjeseci i sezona unaprijed, nikada ne daju vjerojatnost od 100 % za ostvarenje neke pojave. Stoga se ponekad, pa i češće od samo "ponekad", dogodi ostvarenje i u početku malo ili samo manje vjerojatnog razvoja vremena.

Ponavljanje prošlogodišnjega rujna?

Uostalom, slična se nagla promjena dogodila i za prošlogodišnji rujan, a i za prosinac 2016. godine. I tada su prognoze ukazivale na veliku vjerojatnost iznadprosječne topline. A dogodilo se suprotno! U ovom svijetu čestih ekstremnih meteoroloških pojava, a i kojekakvog djelovanja na vrijeme, te ne savršenosti modela za dugoročnu prognozu - ništa neobično. A još kad se doda u puku odavno poznata prevrtljivost veljače...

Na slikama iz privitka može se uočiti kako su najnovije prognoze za tjedan u kojem završava siječanj i počinje veljača dodatno povećale pozitivno odstupanje srednje tjedne temperature od prosječne za ovo doba godine, a prognoze za tjedne u veljači su se stubokom promijenile. Od većinom toplijih tjedana od uobičajenih u veljači, najnovije prognoze daju povećanu vjerojatnost za dugotrajnije hladnije razdoblje. Srećom, ne i onako hladno kao što je bilo u prošlogodišnjem siječnju. Barem prema trenutačnim prognozama.

O uspješnosti mjesečnih i sezonskih prognoza

Uostalom, jednostavna verifikacija - analiza uspješnosti prognoza, i temperature i oborine, za više mjeseci unaprijed već je bila objavljivana, čak više puta. Prognoza pozitivnog/negativnog odstupanja srednje temperature od prosječne za sljedećih 6 mjeseci za Zagreb se ostvari između 70 i 80 %, ovisno koliko je mjeseci unaprijed, a za odstupanje oborine je od "skromnih" oko 50 % do oko 65 %. Zanimljivo je primijetiti kako je pouzdanost prognoza oborine relativno mala i kod sezonskih prognoza, dok je prognoza odstupanja srednje sezonske temperature čak između 80 i 85 %!! Prognoza za ovu zimu taj će postotak još malo povećati jer je jako malo vjerojatno da će veljača biti toliko hladna da umanji pozitivno odstupanje od prosjeka dosadašnjeg dijela zime, posebice u sjevernim krajevima Hrvatske.

Sasvim suprotno od prije godinu dana, kada je u Meteo kutku pisano o jednoj od najhladnije dvije trećine zime u povijesti. A tada se spominjao i svizac Phil, koji će i sljedećega petka, kao i svakog drugog dana veljače "prognozirati" nastavak zime u SAD-u. Pritom je zgodno je znati poneku i o našim, znatno manje razvikanim pučkim "vremenoslovcima": mušicama, medvjedima, slavujima i jazavcima, kao i izreke u kojima se spominju crkveni blagdani i sveci. Na žalost, skora festa jednog od njih, prema trenutačnim prognoza, neće baš imati odviše sreće s vremenom. No, možda nedjelja popravi dojam. Ili se prognoza za Dubrovnik još promijeni.

A prije svisca Phila, uskoro stiže objava vezana za meteorologiju, i to ugodna, zbog koje će se Zagreb i Hrvatska ponovno spominjati gotovo diljem svijeta, i to u pozitivom smislu...
Neeee, nije vezana uz prvi hrvatski, vjerojatno i šire -
meteorološki strip, a ni uz HRT METEO, nego uz nešto zbog čega će u Zagreb stizati pošta sa svih kontinenata, ili barem većine njih...