Vremenska prognoza, 20.4.2018.

Niste li uspjeli tijekom četvrtka, u sunčanom i za travanj iznadprosječno toplom vremenu možete uživati sve do kraja tjedna, posebice za vikend, koji bi neke čak mogao podsjetiti i na ljeto, osobito na kopnu. Na Jadranu će, nakon još ponegdje jake, na udare i olujne bure tijekom petka, od subote zamjetniji porast poslijepodnevne temperature onemogućavati povjetarac s mora. Unatoč tome, bit će i dalje sasvim ugodno za travanj koji će u mnogim mjestima vjerojatno završiti kao jedan od najtoplijih u povijesti. 

Uostalom, već u četvrtak ujutro je najniža temperatura zraka na meteorološkoj postaji DHMZ-a u Dubrovniku bila 20 °C, kao nikada još od potkraj rujna, a i najviša poslijepodnevna je ponegdje bila kao nikada na 19. dan travnja, primjerice u Rijeci i Splitu. Rekordno visoka je i srednja najniža temperatura zraka prvih 19 dana travnja u zagrebačkome Maksimiru.

Petak - suho, stabilno, toplo...

U Slavoniji, Baranji i Srijemu
sunčano, ujutro i još malo toplije nego u četvrtak, ali i vjetrovitije, uz umjeren, ponegdje na udare i jak sjeveroistočnjak.

I u središnjoj će Hrvatskoj biti relativno vjetrovito i pretežno sunčano, oko podneva uz nešto više oblaka u Banovini i na Kordunu. Jutarnja će temperatura biti od 8 do 11 °C, a poslijepodnevna 22 do 24 °C.

Još malo viša na sunčanome sjevernom Jadranu, a niža u prolazno oblačnijem Gorskome kotaru i Lici. Puhat će često umjerena, gdjekad i jaka bura, mjestimice i s olujnim udarima, koji mogu onemogućavati normalno prometovanje, osobito biciklistima utrke po Hrvatskoj, koji će voziti od Starigrada do Crikvenice.

Izvrsna vidljivost uz uglavnom malo do umjereno valovito more bit će i u Dalmaciji, uz pretežno sunčano vrijeme, te većinom umjerenu, ponegdje i jaku buru s olujnim udarima, na otvorenome pak sjeverozapadni vjetar, a poslijepodne uz obalu mjestimice jugozapadni. Najniža temperatura od 15 do 17 °C, a najviša od 24 do 27 °C.

Iznadprosječno toplo bit će i na jugu Hrvatske, uz malo, pa i nimalo oblaka, te uz većinom umjerenu, gdjegod i jaku buru, na otvorenome sjeverozapadnjak, uz koji će more biti i umjereno valovito.

Vikend - sunčano i još toplije, a u novome tjednu nestabilnije...

Za vikend na Jadranu mirnije i manje vjetrovito, ali zbog poslijepodnevnog povjetarca s mora - i malo manje toplo. No, i dalje sasvim ugodno za travanj, te još i početkom novoga tjedna relativno stabilno, premda uz više oblaka nego tijekom vikenda, osobito na sjevernom Jadranu.

I na kopnu će početak novoga tjedna biti oblačniji, nestabilniji i vjetrovitiji nego vikend, premda i dalje relativno topao. Temperatura zraka, osobito poslijepodnevna, mnoge bi mogla podsjetiti na ljeto.

Pelud

I dok će ta za travanj relativno visoka temperatura malo kome smetati, mnogi će imati nevolje s visokom koncentracijom peludi drveća, te sve većom i trava, na Jadranu i korova.

UV indeks

I UV indeks, mjera jakosti sunčeva zračenja, već je većinom visok, pa planirate li boraviti dulje na otvorenome, a osjetljivije ste kože - ne zaboravite se kvalitetno zaštititi, ne samo u petak nego i sljedećih dana.

HRT METEO

Mnogobrojne informacije, prognoze i upozorenja stručnjaka DHMZ-a i HAK-a mogu se naći i u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, gdje se svakodnevno objavljuju podaci mjerenja i motrenja s meteoroloških postaja, ne samo DHMZ-a, nego i meteoroloških službi iz cijele Europe, a i prognoze za tekući i sutrašnji dan, za hrvatska područja i za sljedećih 5 dana, a dostupne su i radarske slike oborine, izlasci i zalasci Sunca, Mjesečeve mijene...

METEO KARIKATURA

A uz čestu nebesku vedrinu, sljedećih dana dodatno se možete razvedriti svaki dan novom METEO KARIKATUROM...