O danu planeta koji kao da nekome smeta, te o Noći knjige, a i prognozi ljeta...

Dan planeta Zemlje obilježava se svake godine na dan 22. travnja, iako bismo možda trebali imati i cijele tjedne, pa i mjesece posvećene jačanju svijesti o prirodi, a i djelovanju u cilju njezinog što je moguće manjeg onečišćenja... Naravno, to nužno ne bi pomoglo da nam se prestanu događati meteorološki ekstremi, pa i poput ovih najnovijih, ali bismo različitim aktivnostima vjerojatno mogli smanjiti onečišćenje, ili barem smanjiti porast globalnog onečišćenja, koje prema mnogobrojnim znanstvenim studijama djeluje i na globalno zatopljenje.

Prestanimo s plastičnim onečišćenjem!

Smanjiti, ponovno upotrijebiti, reciklirati, vratiti, nadoknaditi
- samo su neke od aktivnosti koje možemo učiniti s plastičnim otpadom, koji ne samo što onečišćuje i kopno i more, nego djeluje i na zdravlje ljudi i životinja. Zbog toga je plastično onečišćenje i tema ovogodišnjega Dana planeta Zemlje, koji se diljem svijeta obilježava različitim manifestacijama s ciljem edukacije stanovništva na značaj očuvanja prirode, sprječavanja našeg negativnog djelovanja na nju - u koji se ubraja i ostavljanje plastičnog otpada u prirodi, te s ciljem upozorenja na opasnosti koje prijete Zemlji i našem životu na njoj, između ostaloga, i zbog razvoja industrije, povećane potrošnje energenata, globalnog zagrijavanja te klimatskih varijacija i promjena.

Te su teme inspirirale i karikaturiste, ne samo iz Hrvatske i Europe, nego i s drugih kontinenata, od koji su neki još davno prije, a neki nedavno pripremili uratke, dijelom ih i poslali na 23. Međunarodnu izložbu karikatura - Zagreb 2018. Izložba će se za malo više od mjesec dana otvoriti u Galeriji Klovićevi dvori, u Zagrebu, na Gornjem gradu, a poneka će se karikatura vrlo vjerojatno naći i u samom središtu Zagreba, gdje je temperatura zraka posljednjih dana, kao i u većini Hrvatske, visoka kao malo kada u povijesti mjerenja ovog dijela travnja. Ponegdje čak ima i ljetne vrijednosti!

Svibanj, ljeto...

No, to ne znači da će i sljedeći mjeseci nastaviti u takvom ozračju. Velika odstupanja od prosječne temperature povremeno su moguća, pa i vrlo vjerojatna, ali je mala vjerojatnost da srednja temperatura zraka cijelog mjeseca - i svibnja i lipnja - u većini Hrvatske jako odstupa od prosjeka, kao što će to gotovo sigurno biti u ovom mjesecu - diljem Hrvatske jednom od najtoplijih travanja u povijesti mjerenja.

No, već za srpanj, kolovoz i rujan za ljubitelje znatnije iznadprosječnosti stanje će se vjerojatno poboljšati. Hoće li to biti dovoljno za još jednu ljetnu "ekstremno toplo" ocjenu klimatologa DHMZ-a teško je trenutačno pouzdano prognozirati. Vjerojatnost postoji, ali nije odviše velika. Dapače! Najmanja je u usporedbi s prošlim godinama. No, naravno, ne smije se sasvim isključiti. To je još uvijek prognoza, i još dugoročna, u kojoj su promjene moguće. A ako se i ne promijeni, taj vjerojatni izostanak velikog odstupanja od prosječne sezonske temperature ne znači da neće biti razdoblja, možda čak i višetjednih, s vrućim i nekima teško podnošljivim danima, pa i toplinskih valova koji mogu djelovati na zdravlje – sve je to ljeti uobičajeno za Hrvatsku i okolicu – ali kad će se na kraju sve analizirati – zbrojiti, oduzeti, podijeliti – srednja temperatura ovogodišnjega ljeta vjerojatno neće biti visoka kao u većini prošlih godina.

Noć knjige 2018.

O budućnosti, ali ne u smislu budućih vremenskih stanja, topline, hladnoće i dr., nego o budućnosti knjige govorit će se u ponedjeljak navečer, tijekom Noći knjige, u mnogobrojnim knjižnicama, knjižarama, kulturno-informativnim centrima, muzejima, udrugama pisaca, vrtićima, osnovnim i srednjim školama, visokoobrazovnim ustanovama, na HRT HR3 emitirat će se poseban program "Noć knjige na Trećem", od 20 sati do ponoći, a o knjigama će se govoriti, i neke nove će predstavljati - i u DHMZ-u.

Dođite, i upoznajte se s najnovijom knjigom o primijenjenim znanstvenim istraživanjima u DHMZ-u, kojom se obilježava 50 godina istraživanja i 70 godina postojanja DHMZ-a, te sa zvučnim knjigama, najstarijom knjigovežnicom u Zagrebu, knjigama o klimi Mljeta, Brača i Hvara...