Smetnje talijanskih TV postaja znatno smanjene


Zagreb, 27. travnja 2018. - Mjerenja su potvrdila znatno smanjenje smetnji u prijmu signala koje stvaraju talijanski televizijski odašiljači duž cijeloga priobalnog i otočnoga područja Republike Hrvatske.

Smetnje u prijmu signala zemaljske digitalne televizije, koje u Republici Hrvatskoj stvaraju talijanski televizijski odašiljači od početka prosinca 2010. godine u Istri (u digitalnoj regiji D5), djelomično i na području Zadra i Šibenika (u digitalnoj regiji D7), a od svibnja 2012. godine i u južnome dijelu Hrvatske, znatno su smanjene nakon isključivanja ometajućih talijanskih odašiljača. To su potvrdila i sveobuhvatna mjerenja koja je proveo HAKOM (Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti) tijekom ljeta 2017.

Isključivanje ometajućih talijanskih odašiljača počelo je početkom studenoga 2016. u sjevernim talijanskim regijama Friuli Venezia Giulia, Veneto i Puglia, a proces se nastavio tijekom studenoga isključivanjem odašiljača i u regijama Emilia Romagna, Abruzzo i Molise, da bi u potpunosti završio u siječnju 2017. isključivanjem odašiljača u regiji Marche. Bio je to rezultat višegodišnjih nastojanja da se smetnje riješe bilateralnim pregovorima i djelovanjem u sklopu međunarodnih institucija, ITU-a i Radne skupine o prekograničnoj koordinaciji pri savjetodavnoj Skupini za politiku upravljanja radiofrekvencijskim spektrom Europske komisije.


Hrvatska radiotelevizija
Komunikacije
Prisavlje 3
10 000 Zagreb
telefon: 01 634 3303
telefaks: 01 634 2961
e-adresa: hrt@hrt.hr
hrt.hr, hrti.hrt.hr