Vremenska prognoza, 5.9.2018.

U srijedu će se atmosfera polako stabilizirati, pa će biti više sunčanih sati nego u utorak, i toplije, ali još ponegdje uz povremenu kišu, osobito u istočnim i gorskim krajevima. U četvrtak većinom suho pa i pretežno sunčano, te iznadprosječno toplo, premda u unutrašnjosti uz malo svježija i maglovitija jutra, a od petka do ponedjeljka ponovno promjenljivije, povremeno uz kišu i grmljavinu.

Dosadašnja rujanska količina kiše
, premda za samo četiri dana, ponegdje je već veća od polovine prosječne količine za cijeli rujan, i to u Gradištu pokraj Županje, Daruvaru, Bilogori, Bjelovaru, Koprivnici, Varaždinu, Pazinu i na zadarskoj zračnoj luci u Zemuniku, a u osječkoj je pak već veća od prosjeka za cijeli mjesec. Štoviše, blizu je rekordne rujanske količine iz 2013. godine. Dosadašnja najveća dnevna količina za rujan je već nadmašena, i to jutros. U 8 sati izmjereno je čak 80,8 litara kiše po četvornome metru tijekom 24 sata, a svakodnevno se mjeri od 1981. godine. Veća dnevna količina uopće u godini na toj je postaji izmjerena samo 22. svibnja 2008.

Srijeda - još ponegdje kiša

U Slavoniji, Baranji i Srijemu
promjenljivo oblačno, uz povremenu mjestimičnu kišu, ali i sunčane sate, uz koje će temperatura nakon jutarnjih oko 15 °C, porasti do oko 25 °C. Vjetar slab do umjeren sjeverozapadni, u središnjoj Hrvatskoj i sjeverni, uz također promjenljivo vrijeme, te uz češću kišu u noći i prijepodne, a tijekom sunčanijeg poslijepodneva samo je ponegdje moguć kratkotrajni pljusak. 

I u gorju i unutrašnjosti Istre još nestabilno, a sasvim suho ne može se jamčiti ni uz inače sunčaniju obalu sjevernog Jadrana, posebice ne na riječkome području. U noći će ponegdje biti uglavnom umjerene bure, a tijekom dana većinom sjeverozapadnog vjetra. 

Južnije - vjetrovitije, valovitije i malo toplije, uz također prevladavajuće sunčano vrijeme, ali i uz mogućnost za još poneki pljusak, osobito u unutrašnjosti Dalmacije.

Ni na krajnjem jugu Hrvatske neće biti sasvim stabilno, ali ipak hoće većinom suho, barem djelomice sunčano i relativno toplo, uz uglavnom slab do umjeren sjeverozapadnjak i zapadnjak.

U nastavku tjedna relativno toplo, u početku većinom suho pa opet...

U četvrtak i petak
jutra će na kopnu biti malo svježija, ponegdje i maglovita, a dnevna temperatura zraka, uz barem djelomice sunčano vrijeme, bit će u porastu. A tijekom petka, uz sve mnogobrojnije oblake, ponovno će se povećavati i vjerojatnost poslijepodnevnih i osobito večernjih pljuskova i grmljavina, koji će još češći i obilniji ponovno biti tijekom vikenda i početkom novoga tjedna

I na Jadranu za vikend i u ponedjeljak promjenljivo, na sjevernom dijelu već i u drugom dijelu petka, a do tada uglavnom suho i sunčano, te iznadprosječno toplo, ponegdje možda i vruće, uz još većinom tople noći na srednjem i južnom Jadranu. Burin i maestral u petak će prolazno zamijeniti slabo do umjereno jugo.

Uz promjenljivo vrijeme ponovno će nam atmosfera omogućiti raznolike slike. Neke već fotografirane možete izabrati za sljedeći kalendar Svjetske meteorološke organizacije. U užem izboru iz cijeloga svijeta - najviše je naših. Hoće li ih biti i u kalendaru, ovisi i o našim glasovima do 14. rujna.

Pelud

A najviše peludi u srijedu će biti u sjevernim kopnenim krajevima, gdje će koncentracija peludi korova, i to ambrozije - ponovno biti visoka.

UV indeks

Visok će, nakon niza oblačnijih dana, ponovno u većini Hrvatske biti i UV indeks, mjera jakosti sunčeva zračenja.

HRT METEO

Informacije o UV indeksu, a i mnogobrojne druge i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, mogu se naći u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a -odnedavno i na engleskom i njemačkom jeziku.

METEO KARIKATURE

A ako će vam, unatoč razvedravanju, i u srijedu nedostajati vedrine, možda vas raspoloženje poboljša poneka METEO KARIKATURA, a i na prvi hrvatski strip posvećen meteorologiji.