Tjedan zlata vrijedan! I još izborni!

Premda pretežno sunčano i iznadprosječno toplo vrijeme u novome tjednu vjerojatno u većini Hrvatske neće biti rekordno toplo za to doba godine, neće biti ni odviše daleko od njega. Malo tko će mu moći naći veću zamjerku, posebice do srijede, do kada će i biometeorološke prilike u Hrvatskoj i okolici biti povoljne.

Ako vam je zbog berbi grožđa ili nekih drugih aktivnosti na otvorenome važno vrijeme za sljedeći vikend - za pouzdanije i podrobnije prognoze po područjima još malo pričekajte i redovite pratite mnogobrojne emisije i priloge s meteorološkim sadržajema na mnogobrojnim medijskim platformama HRT-a, uključujući i HRT METEO aplikaciju, gdju se najnovije prognoze najprije dostupne. Možda kiša izostane u području koje vas zanima. Ili padne samo u noći... Prema trenutačnim prognozama - u drugom dijelu tjedna povećava se vjerojatnost zamjetnijeg pada tlaka i južine zbog približavanja novih frontalnih poremećaja koji će - gle čuda!? - ponovno najvjerojatnije potkraj petka i u subotu doći do Hrvatske i okolice te prouzročiti mjestimične pljuskove i grmljavinu, te manji pad temperature. Do tada će ona biti iznadprosječno visoka, štoviše, gotovo sigurno će ponegdje biti i vrućih dana, i na kopnu, i na Jadranu, čija će temperatura biti uglavnom od 22 do 26 °C. Za poželjeti, ne samo u rujnu!

Rujan - još jedan iznadprosječno topao mjesec?!

Inače, odstupanje srednje temperatura zraka dosadašnjeg dijela rujna većinom je za 1 do 2 °C veće od prosjeka, a do sljedećeg će vikenda biti još i veće. Budući da dugoročnije prognoze, za treći i četvrti rujanski tjedan ne upućuju na povećanu vjerojatnost dugotrajnijeg znatnijeg zahladnjenja, već sada se može gotovo pa tvrditi kako će i rujan biti još jedan iznadprosječno topao mjesec ove godine, koja je do sada po temperaturi zraka kao malo koja u povijesti mjerenja. Premda ljeto nije bilo onako ekstremno toplo kao mnogobrojna prošla... Ali je proljeće, a i siječanj... 

Tjedan posljednje prilike...

I dok će, dakle, za kupanje u moru vrlo vjerojatno biti prigode, a i mnogima povoljne temperature i u drugoj polovini mjeseca, tada više neće biti moguće izabrati fotografije koje će se naći u kalendaru Svjetske meteorološke organizacije za 2019. godinu. 

Stoga požurite, i dajte svoj glas. Možete i više njih!

Od pristiglih oko 1000 fotografija u uži izbor ušlo je njih 75. Pri čemu čak 13 povezanih s Hrvatskom - ili motivom ili autorom.
Između ostalih, u užem su izboru:

Ivica Jureša - Force of bura wind
Entoni Novosel
- Windy sensation
Danijel Palčić  Shelf cloud
Ana Ricov  Vortex on sea
Mirna Vidić - Sun dream
a i fotografi čija su djela često pojavljuju u emisijama Vrijeme HRT-a:
Sandro Puncet Perfect storm on the sea
Šime Barešić
 Red twilight cumulonimbus i istog imena, ali različitog izgleda Red twilight cumulonimbus
te Romeo Ibrišević, čije su čak četiri fotografije u konkurenciji:
Sunset in Instanbul
Sunrise in village of Rastoke
Lake Bobovica i istog imena, ali različitog izgleda Lake Bobovica.

Zanimljivo je spomenuti kako je motiv iz Hrvatske fotografirao i Slovenac Matej Štegar: "Storm over the Sea". I to je promocija Lijepe naše, nije li?!

p. s.
U kalendaru Svjetske meteorološke organizacije za ovu godinu od mogućih 13 - čak su 4 hrvatska fotografa: Tin Juginović, Ivan Stulić, Sandro Puncet i Ivica Brlić. Može li i više?