Vremenska prognoza, 16.9.2018.

I dok na istočnoj obali SAD-a uragan za sobom ostavlja kobne posljedice, a iznimno nepovoljnih vremenskih uvjeta ima i drugdje po svijetu, u našem dijelu Europe i sljedećih će dana biti stabilno - većinom sunčano i iznadprosječno toplo, kao malo kada u ovom dijelu rujna. Pritom će koncentracija peludi i dalje često biti visoka, osobito na kopnu.

Nedjelja - većinom sunčana i danju malo toplija od subote

U istočnoj Hrvatskoj
ujutro valja računati na mjestimičnu maglu. Zatim će prevladavati sunčano, povremeno uz umjerenu naoblaku, te najvišu temperaturu oko 28 °C.

Magla je ujutro moguća i ponegdje u središnjoj Hrvatskoj. Danju pretežno sunčano, povremeno uz malu i umjerenu naoblaku. Jutarnja temperatura od 12 do 14 °C, a najviša dnevna od 25 do 28 °C.

Pretežno sunčano bit će i na sjevernom Jadranu, ujutro uz umjerenu, podno Velebita i jaku buru. U gorskim krajevima uglavnom suho te barem djelomice sunčano. Ujutro po kotlinama može biti magle. Jutarnja temperatura u gorju i unutrašnjosti Istre od 10 do 14 °C, na Jadranu od 18 do 22 °C, a najviša dnevna od 24 do 27 °C, na moru oko 29 °C.

Na srednjem Jadranu sunčano uz slabu do umjerenu buru, prema otvorenom moru sjeverozapadni i zapadni vjetar. U unutrašnjosti Dalmacije pretežno sunčano, ujutro i svježije, a najviša dnevna temperatura oko 29 ili 30 °C.

Podjednako toplo bit će i na jugu Hrvatske. Prevladavat će sunčano, uz obalu uz umjerenu bura koja će tijekom dana oslabjeti, a prema otvorenom moru puhat će zapadni i sjeverozapadni vjetar.

Novi tjedan - iznadprosječno toplo

U većem dijelu sljedećeg tjedna u kopnenom će području biti  pretežno sunčano i vrlo toplo, ponegdje i vruće vrijeme. Jutra će biti svježa, a po kotlinama i uz rijeke može biti kratkotrajne magle, osobito u prvoj polovini tjedna. Mala vjerojatnost za poneki pljusak postoji u ponedjeljak u gorju.

I na Jadranu će biti uglavnom vrlo toplo i vruće uz obilje sunca te najvišu dnevnu temperaturu između 28 i 31 °C. Vjetar će biti slab, tek povremeno umjeren, ujutro bura, danju zapadni i sjeverozapadni, ponegdje i jugozapadni.

Pelud

Visoka koncentracija peludi korova u nedjelju će biti u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj, a nekome može smetati i umjerena koncentracija, koje će biti u većini ostalih krajeva. Zanimljivo je spomenuti i visoku koncentraciju peludi drveća ponegdje na srednjem Jadranu.

UV indeks

UV indeks, mjera jakosti sunčeva zračenja, visok će biti uglavnom na Jadranu i područjima uz njega.

HRT METEO

Informacije o UV indeksu, a i mnogobrojne druge i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, mogu se naći u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a -odnedavno i na engleskom i njemačkom jeziku.

METEO KARIKATURE

A osim sunčanog vremena možda vam raspoloženje dodatno razvedri poneka METEO KARIKATURA ili METEO-STRIP.