Rujan kao rijetko koji, vruće dane i dalje ponegdje broji...

Za razliku od uragana, tajfuna i ostalih vremenskih nepogoda koji su tema dana i tjedna u svijetu, u Hrvatskoj i okolici do petka se nastavlja relativno stabilno razdoblje. Tek za sljedeći vikend - kao i za nekoliko prošlih - ponovno se povećava vjerojatnost nestabilnijeg i svježijeg vremena.

I dok za podrobnije i pouzdanije prognoze za sljedeći vikend još valja pričekati, i pratiti barem neke od emisija i priloga s meteorološkim sadržajem na mnogobrojnim medijskim platformama HRT-a, uključujući i HRT METEO aplikaciju - do petka je gotovo pa sigurno da će u Hrvatskoj i bližoj okolici prevladavati suho, sunčano te i dalje iznadprosječno toplo vrijeme, ponegdje uz još poneki vruć dan, osobito u Dalmaciji, ali i gdjegod u sjevernijim krajevima.

Toplo kao rijeko kada

Pritom temperatura zraka uglavnom neće zadovoljavati uobičajene kriterije za toplinski val koji može djelovati na zdravlje, ali bi neki ipak mogli osjećati neugodu, budući da im organizam u ovo doba godine očekuje znatno nižu najvišu dnevnu temperaturu zraka.

Zbog te najviše dnevne temperature zraka, ali i zbog neuobičajeno toplih noći i jutara, srednja temperatura zraka dosadašnjeg dijela mjeseca u većini je krajeva viša od prosječne za 2 do 4 °C, kao u malo kojem rujnu, a sljedeći će dani to odstupanje još povećati pa će prva tri rujanska tjedna - od 1. do 21. rujna - biti među toplijima u povijesti mjerenja, koja je u nekim mjestima počela još sredinom 19. stoljeća. Srećom, vrlo vjerojatno neće biti rekordno toplo kao 2011. godine.

Do sada kojekako, a sada jedno od duljih suhih razdoblja 2018.

Premda je količina oborine već na početku mjeseca ponegdje nadmašila neke rekorde, kao primjerice na osječkoj zračnoj luci, a mjestimice je već i veća od prosjeka za cijeli rujan - osim u okolici Osijeka i u primjerice Varaždinu i Koprivnici, u mnogim je mjestima oborine znatno manje nego je uobičajeno u rujnu, osobito u Dubrovniku, gdje je do sada izmjereno samo oko 3 litre kiše po četvornome metru.

Štoviše, u većini Hrvatske nalazimo se u jednom od ove godine duljih razdoblja suhog vremena - niza dana bez kapi kiše - ponegdje možda i najduljih. U mnogim mjestima oborina je posljednji put izmjerena u subotnje jutro 8. rujna, a sljedeća će - ostvare li se trenutačne prognoze - vjerojatno tek sljedeći vikend.

Uživajmo u ljetnom ugođaju, a i relativno toplom moru

Stoga, premda je po klimatološkom izračunu još jedno ekstremno toplo ljeto završilo, uživajmo i sljedećih dana u ljetnom ugođaju i iznadprosječnoj toplini, gdjegod čak i vrućini, koja će zbog jutarnje svježine vjerojatno mnogima biti lakše podnošljiva od one tijekom srpnja i kolovoza. I još ako ste uz more temperature uglavnom od 23 do 25 °C, uz buru, još češće burin pa maestral... Klimatske promjene imaju i dobre strane...

Oprezno u prometu

Eh, da, na kraju još valja podsjetiti kako će osjetljivijima, posebice u kopnenom području - unatoč toplini - i sljedećih jutara, gdjegdje kratkotrajno i maglovitih, dobro doći slojevita/višeslojna odjeća...

A ne zaboravite i na veću pozornost u prometu... Ako nas je sve manje zbog odlazaka iz Hrvatske, ne mora i zbog još tragičnijih nesreća u prometu.