Novi uspjeh hrvatske meteofotografije!

Uspješno predstavljanje hrvatske fotografije i meteorologije u svijetu nastavilo se i ove godine. U kalendaru Svjetske meteorološke organizacije (SMO) za 2019., koji će se nalaziti na zidovima na svim kontinentima, vidjet će se i dvije fotografije hrvatskih autora - "Vortex on sea" Ane Ricov i "Shelf cloud" Danijela Palčića, inače i suradnika Crometeo udruge! Osim hrvatskih, dvije od mogućih 13 fotografija ima još samo Južna Koreja.

Od pristiglih oko 1000 fotografija u uži izbor ušlo je njih 74. Pri čemu čak 13 povezanih s Hrvatskom - ili motivom ili autorom. Osim već spomenutih, od hrvatskih fotografa u užem su izboru bili:

Ivica Jureša - Force of bura wind
Entoni Novosel
- Windy sensation
Mirna Vidić - Sun dream
te fotografi čija se djela često pojavljuju u emisijama Vrijeme HRT-a:
Sandro Puncet Perfect storm on the sea
Šime Barešić
 Red twilight cumulonimbus i istog imena, ali različitog izgleda Red twilight cumulonimbus
i Romeo Ibrišević, čije su čak četiri fotografije bile u konkurenciji:
Sunset in Instanbul
Sunrise in village of Rastoke
Lake Bobovica i istog imena, ali različitog izgleda Lake Bobovica.

Zanimljivo je spomenuti kako je motiv iz Hrvatske fotografirao i Slovenac Matej Štegar: "Storm over the Sea".

Tradicija hrvatske fotografije u kalendarima SMO

Stoga se nastavila tradicija pojavljivanja fotografija povezanih s Hrvatskom, koja je počela 2013. godine, kada je u kalendaru bila fotografija s hrvatskim motivom Rusa Iakova Kalnina.

U kalendaru za 2015. i 2016. godinu hrvatski je predstavnik bio Daniel Pavlinović, najprije s dvije fotografije, i to čak jednom na naslovnici i drugom na mjesecu svibnju, zatim s jednom - za prosinac. U konkurenciji su još od hrvatskih autora bili Sanja Huljić, Ivica Brlić i Marin Bareta.

Konkurencija se tijekom godina povećavala, ali i broj hrvatskih autora. Za kalendar za 2017. godinu pristiglo je oko 400 fotografija, od kojih je 50 ušlo u uži izbor, a objavljene su 3 hrvatske, od mogućih 13, i to od Daniela Pavlinovića, Ivice Brlića i Zorana Stanka.

U kalendaru Svjetske meteorološke organizacije za ovu godinu od mogućih 13 - čak su 4 hrvatska fotografa: na naslovnici Tin Juginović s divnom vizurom Splita, te Ivan Stulić, Sandro Puncet i Ivica Brlić, koji je imao još jednu fotografiju u užem izboru, u kojem su još bili Daniel Pavlinović, Boris Kozjak, Dario Markolin, Bruno Fantulin i Boris Baran.

Nek se zna za Lijepu našu - tako malu, a tako raznoliku. Bogatu i fotografima i divnim motivima i...