Rekordni rujanski minusi...

Nakon iznimne topline prva tri rujanska tjedna, u ovome tjednu imamo nove ekstreme, ali suprotne od dosadašnjih. Nakon jučerašnjeg, za rujan rekordno hladnog jutra na Zavižanu, danas je neuobičajeno hladno jutro bilo u unutrašnjosti Dalmacije. Bura je oslabjela više od očekivanoga pa je nestalo miješanja zraka i temperatura se spustila na vrijednosti blizu 0 °C, kao rijetko kada u povijesti mjerenja, ponegdje čak i nikada.

U Kninu je, primjerice, u posljednjih 70 godina, koliko se svakodnevno mjeri na meteorološkoj postaji DHMZ-a, niže od današnja 2,4 °C u rujnu izmjereno samo 2 puta, i to 29. rujna 1970. i 28. rujna 1977. godine pa je ovo danas rekord u smislu najranijeg tako hladnog jutra nakon ljeta.

U Sinju je rekord još značajniji jer minusi do sada u rujnu nikada nisu zabilježeni, a danas je bilo čak -2,6 °C. Na žalost, uz posljedice na nezaštićenom povrću.

I u petak ujutro diljem će unutrašnjosti, osim u višem gorju, biti relativno hladno, ali manje nego u četvrtak, pri čemu će još biti sunčano, većinom čak i vedro, po nekim nizinam unutrašnjosti tek nakon jutarnje magle, a za vikend slijedi ponovno oblačnije, vjetrovitije i svježije vrijeme, samo ponegdje uz mogućnost za malo kiše.