Znate li što je kožušak?

Jedan od zaštitnih znakova šokačke nošnje svakako je kožušak. To je prsluk izrađen od tanke kože, ukrašen stakalcima i cvjetovima raznih boja. Njegova izrada stari je zanat koji u Slavoniji polako izumire. Posjetili smo jednog od posljednjih slavonskih kožušara koji od tradicije ipak ne odustaje. 

Šarene kožuhe ukrašene stakalcima ručno izrađuje već treći naraštaj u vinkovačkoj obitelji Ivanković. Baš kao njegovi djed i pradjed i Milan Ivanković ih ručno veze. Ta priča je krenula još iz 1940-te kad je moj djed u Starim Mikanovcima otvorio kožušarški obrt i radio je dugih niz godina, do 60-ih. Nakon toga je moj otac nastavio, priča Milan.

Milan je, kaže, odvijek bio okružen kožom i krznom. Zavolio je taj zanat i sačuvao ga od zaborava. Zato što je to neki dio nas, našeg podneblja, označava nas kao ljude. Meni je uvijek bilo fascinantno od nekog materijakla napraviti nešto lijepo, nešto trajno, objašnjava.

U njegovoj radionici radi se punom parom. Jer mnogo je još onih koji žele da im se ovaj stari odjevni predmet zakrpi ili dodatno uljepša. Posla imaju mnogo ali kožu rado obrađuju i Milanovi sinovi. Plava i crvena srca vinkovački su suveniri koji su iznimno traženi.

Baka Vesna sretna je što njezin sin i unuci čuvaju ovaj stari zanat od zaborava. Najsretnija je kaže kad svoga unuka obuće u bećara. Jedan od posljednjih slavonskih kožušara najponosniji je kada njegovi usinovi ovako ponosno prošetaju ju njegove gizdave kožuhe. Jer siguran je da će oni ovu tradiciju nastaviti.