Rekordna kiša u Dubrovniku!

Nakon samo 4 litre kiše po četvornome metru tijekom rujna u Dubrovniku, te 249 litara u posljednjih 6 mjeseci, danas u samo nekoliko sati čak 259!

Na žalost, ostvarile su se prošlodnevne prognoze i upozorenja za ponegdje obilnu kišu. U Dubrovniku je tijekom noći i jutra, glavninom između 5 i 8 sati, palo čak 259,2 litre kiše po četvornome metru. Ne samo više od prosjeka za cijeli listopad, ni najveća dnevna količina ikada izmjerena tijekom listopada, nego rekordna dnevna količina oborine od 1961. godine, od kada postoje mjerenja.

Dosadašnja rekordna dnevna količina oborine bila je "samo" 191 litra, izmjerena 2. rujna 2014. godine, a listopadski je dnevni rekord bio 154,8 litara, izmjeren 13. listopada 2002. godine.

Zanimljivo je spomenuti kako je jutrošnja količina kiša veća od ukupne količine koja je izmjerena od 26. ožujka do 1. listopada 2018. - više od 6 mjeseci.

Također, još od rujna 2014. godine, ni u jednom mjesecu nije izmjerena veća količina oborine od 259,2 litre, koliko je palo tijekom prošle noći i jutra u samo nekoliko sati.

Obilne kiše bilo je i u dubrovačkoj okolici - u Čilipima 99,4 litre, a na drugim su meteorološkim postajama DHMZ-a izmjerene zamjetno manje količine.

Danas "smirivanje", ali...

Povremene mjestimične kiše, većinom slabe, bit će i tijekom prijepodneva, a poslijepodne će se nastaviti razvedravati, pa će u srijedu i četvrtak biti uglavnom suho, pa i barem djelomice sunčano. Današnja jaka, mjestimice i olujna bura sutra će oslabjeti, a u četvrtak će ponovno onemogućavati normalno prometovanje.

Podrobnijih prognoza za sljedeće dane bit će u mnogobrojnih emisijama i prilozima s meteorološkim informacijama na različitim medijskim platformama HRT-a, pri čemu na HTV-u ponajviše u emisijama Vrijeme, nakon Dnevnika 1, 2 i 3, te uoči Dnevnika 2 na HTV1, te u Regionalnom dnevniku na HTV2. Priprema ih Tanja Renko, dipl. ing., voditeljica Odjela za upozorenja na opasne vremenske pojave Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a.