Vrijeme je...

123,5 litara kiše po četvornome metru u Pazinu, te 103 litre u Malom Lošinju najveće su količine oborine izmjerene u nedjelju ujutro na meteorološkim postajama DHMZ-a, a mnogobrojne su nevolje prouzročili i izraženiji pljuskovi s grmljavinom i drugdje na Jadranu i područjima uz njega, osobito u Splitu i široj okolici. Na Marjanu je u 14 sati izmjereno 67 litara kiše, a u Makarskoj čak 82 litre.

Povremene mjestimične kiše, ponegdje na Jadranu i uz njega
i izraženijih pljuskova s grmljavinom, bit će i u nastavku mnogima produljenoga vikenda. Srećom, za ljubitelje suhog vremena, nastavak novoga tjedna u većini će Hrvatske biti pretežno sunčan te iznadprosječno topao, kao malo koji u ovom dijelu listopada, što će pridonijeti iznadprosječnosti i ovog mjeseca, i cijele ove godine - jedne od najtoplijih u povijesti mjerenja, ne samo u Hrvatskoj, nego i na svjetskom nivou. Kako se prilagoditi globalnom zatopljenju i barem malo smanjiti ulogu čovječanstva - Međuvladin panel za klimatske promjene (IPCC) predložit će u svojem najnovijem izvještaju u ponedjeljak ujutro.

Do ponedjeljka još nestabilno

Prognoze i upozorenja na ponegdje obilnu kišu još jednom su opravdane. Srećom, rekord poput onog u Dubrovniku nije se ponovio, ali i ove gotovo 124 litre u Pazinu u manje od 24 sata, kao i 103 litre u Malom Lošinju više je ne samo od prosječne količine za cijeli listopad, nego i od mjesečnih količina oborine u tim mjestima u većini mjeseci ove godine. Sljedećih će sati kiše biti uglavnom znatno manje, a od utorka do kraja tjedna u većini će Hrvatske sasvim izostati. Mjestimični pljuskovi mogući su rijetko gdje, uglavnom u gorju.

Iznadprosječno toplo kao rijetko kada

No, iznadprosječne topline bit će posvuda. Stoga ne samo sljedećeg tjedna, nego i cijele prve polovine listopada, a vjerojatno i dulje, kao što je bilo u prva tri rujanska tjedna, srednja najviša temperatura zraka bit će ponovno među najvišima u povijesti mjerenja za doba godine, a neka osobita svježina izostat će i tijekom noći i jutra. I premda vjerojatno neće biti i rekordno visoka, srednja temperatura zraka prva dva, vjerojatno i tri listopadska tjedna pridonijet će održanju srednje temperature zraka dosadašnjeg dijela godine među najvišima u povijesti mjerenja.

I kao što je već bilo pisano - ostvare li se dugoročne prognoze barem prosječne temperature mjeseci do kraja godine, što je sve vjerojatnije, i srednja temperatura cijeke 2018. godine bit će među najvišima u povijesti mjerenja, a ponegdje vjerojatno i najviša. I to ne samo u primjerice Splitu i Dubrovniku, gdje je već dosadašnji dio godine rekordno topao, nego i u nekim drugim mjestima, pa i sa znatno duljim nizom mjerenja, još od sredine XIX. stoljeća, kao primjerice u Osijeku, Hvaru, Gospiću i na zagrebačkome Griču.

"Warming Stripes", "Climate without Borders"...

Stoga je već sada gotovo sigurno da će i ova godina nastaviti niz iznimnih u posljednja 2, pa i 3 desetljeća, koje su vidljive i na grafu srednjih godišnjih temperatura zraka, a i na novom prikazu tih temperatura u obliku spektra boja, koji je osmislio prof. dr. sc. Ed Hawkins, s Odjela za meteorologiju Sveučilišta u Readingu, Velika Britanija, i primjenjuje se i na globalnu temperaturu, i na temperaturu pojedinih meteoroloških postaja.

Zahvaljujući Jill Peeters, meteorologinji s belgijske VTM televizije i osnivačici fondacije "Klima bez granica" ("Climate without Borders"), prošlih je dana prof. dr. sc. Hawkins pripremio "Warming Stripes" i za Zagreb Grič. Inače, "Klima bez granica" okuplja prezentere vremenske prognoze u medijima iz cijelog svijeta s ciljem predstavljanja znanstvenih spoznaja te smanjivanja šteta i broja stradalih zbog ekstremnih meteoroloških pojava.

Vrijeme za djelovanje je sada - uskoro bi moglo postati kasno...

Kako se i što može učiniti savjetovat će mnogobrojni svjetski stručnjaci u najnovijem izvještaju Međuvladinog panela za klimatske promjene (IPCC): "Special Report of the Global Warming of 1,5 °C" koji će objaviti u ponedjeljak, 8. listopada.