Vremenska prognoza, 25.10.2018.

I dok će nekima tijekom četvrtka smetati pun Mjesec, neki će sve više osjećati skoru promjenu vremena - zatopljenje i južinu, s kojom će doći i mjestimice obilnija kiša, osobito na Jadranu i područjima uz njega za vikend i u ponedjeljak, kada će biti i izraženijih pljuskova praćenih grmljavinom. Nevolje će mnogima na Jadranu dodatno prouzročiti i većinom jako, često i olujno jugo. I u sjevernijim će krajevima biti relativno vjetrovito, ali uz manje kiše, na istoku Hrvatske ponegdje do nedjelje vjerojatno i nimalo. Premda će biti relativno toplo, ovise li vam aktivnosti sljedećih dana od vremena - u većini Hrvatske najbolje ih je obaviti u četvrtak i petak.

Četvrtak - većinom sunčano, ujutro još bura

U Slavoniji, Baranji i Srijemu
oblačnije će, uz mogućnost poneke kišne kapi biti u noći i ujutro, a tijekom dana će se razvedravati pa će poslijepodne biti pretežno sunčano, uz uglavnom slab jugozapadni vjetar. Najniža temperatura zraka od 3 do 7 °C, a najviša 15 do 17 °C.

U središnjoj Hrvatskoj sunčanije i malo toplije nego na istoku, ali malo hladnije nego u srijedu, kada je temperatura zraka u mnogim mjestima bila i viša od 20 °C. Ujutro je mjestimice moguća magla, osobito na Banovini i Kordunu, te u kotlinama gorske Hrvatske. Tijekom dana će u gorju i na sjevernom Jadranu biti većinom sunčano, na moru i vedro. U noći i ujutro ponegdje jaka bura s olujnim udarima brzo će prestati, a zamijenit će je uglavnom slab jugozapadni i južni vjetar, na otvorenome i umjereno jugo. Stoga će more biti većinom umjereno valovito. Temperatura zraka ujutro od 0 do 4 °C, uz more 10 do 14 °C, a najviša od 16 do 20 °C.

Podjednake će vrijednosti biti i u Dalmaciji, gdje će također biti sunčano, u mnogim dijelovima i vedro, najprije uz buru, koja do jutra mjestimice može imati i olujne udare, zatim još uglavnom slab jugozapadnjak i jugo.

I na jugu Hrvatske će oblaka biti malo, ponegdje i nimalo, a more će biti umjereno valovito, temperature kao zrak sredinom dana i poslijepodne. Ponegdje jaka bura s olujnim udarima prijepodne će slabjeti, a poslijepodne će biti mjestimice umjerenog sjeverozapadnog i zapadnog vjetra.

Od petka - oblačnije, kišovitije, vjetrovitije...

U nastavku tjedna i početkom sljedećega na kopnu
toplije, osobito ujutro, ali većinom i vjetrovitije, uz često umjeren, gdjekad i jak južni i jugozapadni vjetar, u nedjelju i ponedjeljak i jugoistočni. I kiša će biti sve češća i obilnija, u petak najprije u gorju, zatim i drugdje, osobito u unutrašnjosti Istre i Dalmacije, dok će na istoku do nedjelje većinom izostati.

Na Jadranu će biti još kišovitije, uz često obilne pljuskove praćene grmljavinom, osobito od subote do ponedjeljka, kada ponegdje može pasti i više od prosječne količine kiše za cijeli listopad, a ne smije se isključiti ni mogućnost novih rekorda. Osim kiše, poteškoće će mnogima stvarati i većinom jako, često i olujno jugo.

Iznadprosječna toplina sljedećih dana dodatno će povećati u većini Hrvatske ionako relativno veliko odstupanje od prosječne temperature zraka dosadašnjeg dijela mjeseca pa će se ovaj listopad još više približiti najtoplijima u povijesti mjerenja, a ponegdje ih možda čak i nadmašiti.

Fotosinteza i Andromeda o globalnom zatopljenju

A neka razmišljanja, i javnosti i stručnjaka - prof. dr. sc. Branka Grisogona s Geofizičkom odsjeka PMF-a te dr. sc. Ivana Guettlera iz DHMZ-a - o iznimnoj toplini ove godine, ne samo u Hrvatskoj nego i drugdje po svijetu, te o globalnom zatopljenju, najnovijem izvještaju Međuvladinog panela za klimatske promjene i ekološkoj osviješćenosti mogu se poslušati u emisijama Fotosinteza i Andromeda Drugog programa Hrvatskog radija...

HRT METEO

Informacije pak o UV indeksu, a i mnogobrojne druge i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, mogu se naći u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a -i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom. A i još poneka informacija može se spoznati u nekoj od mnogobrojnim emisija i priloga s meteorološkim sadržajem na različitim medijskim platformama HRT-a.

METEO KARIKATURE

A osim nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda vam pridonesu, barem nakratko, i METEO KARIKATURE, ne samo na internetskim stranicama HRT-a, nego poneka i na tradicionalnoj godišnjoj izložbi Hrvatskog društva karikaturista, koja je otvorena do 26. listopada u Galeriji "Zvonimir" MORH-a u Zagrebu.