Vremenska prognoza, 30.10.2018.

Nakon Dubrovnika na početku mjeseca - jučer, noćas i jutros dogodili su se već danima prognozirani, iako ne i željeni još neki oborinski rekordi, primjerice u Delnicama 156 litara po četvornome metru i Imotskome - 113 litara - najveće dnevne količine oborine na tim meteorološkim postajama DHMZ-a u listopadu. Štoviše, u Delnicama čak uopće od 1981. godine, od kada postoje službena mjerenja.

Novi su rekordi mogući i sljedećih sati, posebice u noći i ujutro, kada će osim ponegdje obilne kiše, i dalje biti i jakog i olujnog vjetra, osobito na Jadranu i područjima uz njega. Tijekom utorka će se atmosfera stabilizirati - kiša većinom prestati, a vjetar oslabjeti, pa će sredinom tjedna, osim barem djelomice sunčanoga vremena, na kopnu biti i mjestimične magle. Već tijekom četvrtka je velika vjerojatnost ponovnog jačanja juga, te naoblačenja i mjestimične kiše. Temperatura zraka bit će i dalje iznadprosječno visoka što će dodatno pridonijeti da ovaj listopad u većini Hrvatske bude jedan od najtoplijih u povijesti mjerenja, a ponegdje vjerojatno i rekordan.

U noći opet ponegdje obilna kiša, na Jadranu i često olujni vjetar!

U noći će opet gotovo diljem Hrvatske biti povremene kiše, gdjegod i obilnije, poglavito na Jadranu i u krajevima uz Jadran. Mjestimice je moguća i grmljavina, osobito na jugu Jadrana. Na Jadranu će puhati često olujni vjetar, gdjegod vjerojatno i orkanski, najprije jugo, u drugom dijelu noći i ujutro južni i jugozapadni. Stoga će more biti jače valovito i uzburkano, u noći na otvorenome moguće i teško!

Utorak - smirivanje vremena, ali...

Tijekom dana u Slavoniji, Baranji i Srijemu barem djelomice sunčano, ali prijepodne na krajnjem istoku još može biti mjestimične kiše. Puhat će slab i umjeren, ponegdje na udare i jak južni pa jugozapadni vjetar. Najviša temperatura zraka bit će između 19 i 22 °C.

U središnjoj Hrvatskoj malo manje toplo s najvišom temperaturom od 16 do 20 °C. Nakon noćne kiše, danju većinom sunčano, ponegdje uz promjenljivu naoblaku te samo rijetko i malo kiše sredinom dana i poslijepodne. Vjetar će okrenuti na jugozapadni.

Jugozapadnjaka će biti i u gorju, a na sjevernom Jadranu puhat će jugo i južni vjetar, umjeren i jak, ponegdje i olujan, prema kraju dana u slabljenju pa će se i more smirivati. Uz promjenljivu će naoblaku još biti mjestimične kiše, osobito na prevladavajuće oblačnom riječkom području.

I u Dalmaciji će tijekom utorka biti dosta sunca, nakon kiše u noći i ujutro. Jugo i južni vjetar će postupno slabjeti i ponegdje prolazno okrenuti na jugozapadnjak. Najviša temperatura oko 20 °C, u unutrašnjosti malo niža.

Na krajnjem jugu Hrvatske u prvome dijelu dana još ponegdje kiša, moguće i obilnija, praćena grmljavinom, a poslijepodne sunčanije. Puhat će umjereno i jako jugo pa južni vjetar, prolazno ponegdje istočni, a prema kraju dana se ponovno očekuje jugo. Najviša dnevna temperatura većinom od 20 do 22 °C.

U srijedu većinom suho i sunčano, pa opet oblačnije i vjetrovitije

U srijedu
, te vjerojatno za vikend na kopnu sunčanije, iako ujutro s maglom u nekim krajevima, poglavito gorskim. U četvrtak novo naoblačenje s kišom, glavninom vjerojatno potkraj dana, u noći na petak te u prvome dijelu petka. Temperatura i dalje neuobičajeno visoka za doba godine, osobito najviše dnevne vrijednosti.

Podjednako toplo i na Jadranu, i dalje uz jugo, u četvrtak i jako. Od subote pak slab i umjeren sjeverozapadnjak. Na kišu također treba računati u drugome dijelu četvrtka te u petak u noći i prijepodne, kada količina u nekim mjestima opet može biti relativno velika.

HRT METEO

Informacije pak o UV indeksu, a i mnogobrojne druge i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, mogu se naći u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a -i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom. A i još poneka informacija može se spoznati u nekoj od mnogobrojnim emisija i priloga s meteorološkim sadržajem na različitim medijskim platformama HRT-a.

METEO KARIKATURE

Uz južinu, koja mnogima nije mila, te manje nebeske vedrine, sljedećih dana vedrijem raspoloženju možda vam pridonesu, barem nakratko, METEO KARIKATURE i/ili METEO-STRIP.