Vremenska prognoza, 13.11.2018.

Studeni je, a kao da nije. Ali bit će! I ovaj je tjedan počeo s iznadprosječnom toplinom, ali će završiti sa znatno hladnijim i vjetrovitijim vremenom, mjestimičnim mrazom, u gorju možda čak i pahuljama. Srećom, pad temperature bit će postupan pa nakon kratkih rukava, koje još mnogi nose, tek za drugu polovinu tjedna pripremite toplije jakne, na kopnu i kapute, zaštitite osjetljive biljke ako već niste, a i stavite zimske gume. Ne samo zbog zakonske obaveze nego i zbog temperature na kopnu oko 0 °C, a u gorju i vjerojatnog snijega u sljedećem tjednu, kada će studeni opravdati svoje ime, uz komentare nekih: "Napokon!", drugih: "Nije morao ni sad'.", trećih...

Raznovrsnih će komentara i ideja zbog novih spoznaja i mogućnosti dobrobiti vjerojatno biti i tijekom radionice o sastavu Zemljine atmosfere i klimi, koju će stručnjaci "Kopernika" - programa Europske unije za praćenje Zemlje - održati hrvatskim stručnjacima i znanstvenicima u Zagrebu. O radionici je u ponedjeljak prijepodne u Studiju 4 govorila Sonja Vidič iz DHMZ-a, a u utorak će ujutro u emisiji "Dobro jutro Hrvatska" - dr. sc. Freja Vamborg i dr. sc. Vincent-Henri Peuch, stručnjaci koji rade u programu "Kopernik".

Utorak - većinom suho, djelomice sunčano, relativno toplo

U Slavoniji, Baranji i Srijemu
jutarnja temperatura od 4 do 8 °C, a poslijepodnevna 18 do 20  °C, najprije uz mjestimičnu maglu, zatim promjenljivu naoblaku sa sunčanim razdobljima.

I u središnjoj će Hrvatskoj biti više oblaka nego u ponedjeljak, a ujutro ponegdje i magle. Uz slab do umjeren jugozapadnjak temperatura će od jutarnjih 8 do 13 °C poslijepodne doći do vrijednosti između 19 i 22 °C.

I u gorju i na sjevernom Jadranu temperatura neće otkrivati da smo u studenome, ali hoće magla i niski oblaci, kojih neće biti samo u unutrašnjosti nego i mjestimice na obali i na moru, gdje vidljivost može biti i manja od kilometra. Ponegdje može pasti i malo kiše, uglavnom oko Rijeke i u Gorskome kotaru. Bit će tiho ili uz samo slab vjetar, pa će i more biti mirno ili malo valovito. Najniža jutarnja temperatura zraka od 4 do 12 °C, uz more 12 do 16 °C, a najviša poslijepodnevna od 15 do 18 °C, uz more ponegdje i 20 °C.

I u Dalmaciji nastavak iznadprosječno toplog razdoblja, kao rijetko kada u ovo doba godine. Štoviše, u Splitu čak i kao nikada do sada, a mjeri se već 71 godinu. Prevladavat će sunčano, ujutro uz mjestimičnu maglu, uglavnom u unutrašnjosti, a tijekom dana povremeno umjerenu naoblaku. Vjetar slab, a more mirno ili samo malo valovito, kao i na krajnjem jugu, gdje će oblaka biti još manje, a temperatura zraka još i malo viša, pa će se i u Dubrovniku nastaviti do sada rekordno topao studeni. Najniža temperatura zraka bit će oko 14 °C, u unutrašnjosti 8 do 12 °C, a najviša 20 do čak 22 °C, podjednaka moru.

U nastavku tjedna hladnije, vjetrovitije, ali i dalje...

U nastavku tjedna
sve hladnije, ali do četvrtka još relativno toplo te i dalje većinom suho i barem djelomice sunčano, u kopnenom području uz čestu maglu, samo ponegdje i dugotrajnu. Prevladavat će slab do umjeren sjeveroistočnjak koji će pojačavati osjećaj hladnoće.

Na Jadranu će bura već od srijede ponegdje usporavati normalno prometovanje, osobito podno Velebita nekima ga i sasvim onemogućavati. Premda uz pretežno sunčano vrijeme - temperatura zraka bit će u svakodnevnom padu - do vrijednosti primjerene dobu godine, gdjegod vjerojatno i malo niže.

Fotosinteza i Andromeda o globalnom zatopljenju

Neka razmišljanja, i javnosti i stručnjaka - prof. dr. sc. Branka Grisogona s Geofizičkom odsjeka PMF-a te dr. sc. Ivana Guettlera iz DHMZ-a - o iznimnoj toplini ove godine, ne samo u Hrvatskoj nego i drugdje po svijetu, te o globalnom zatopljenju, najnovijem izvještaju Međuvladinog panela za klimatske promjene i ekološkoj osviješćenosti mogu se poslušati u emisijama Fotosinteza i Andromeda Drugog programa Hrvatskog radija...

HRT METEO

Informacije pak o UV indeksu, a i mnogobrojne druge i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, mogu se naći u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a -i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom. A i još poneka informacija može se spoznati u nekoj od mnogobrojnim emisija i priloga s meteorološkim sadržajem na različitim medijskim platformama HRT-a.

METEO KARIKATURE

A ako će nekome ponekad nedostajati nebeske vedrine - vedrijem rasploženju možda pridonesu, barem nakratko, METEO KARIKATURE i/ili METEO-STRIP.